Antonín Pelíšek: Nebezpečná příroda

14. srpen 2019

Už delší dobu mě děsí mediální zprávy líčící přírodu kolem nás jako smrtelně nebezpečný prostor. Co všechno se nám může na vycházce mezi loukami nebo stromy stát.

Mimo padající větve nás ohrožuje zatoulaný vlk nebo medvěd, v lepším případě poštípá bodavý hmyz.

Mezi neustálým varováním před klíšťaty mě zaujala zpráva jedné zdravotní pojišťovny s názvem Bodavý hmyz útočí. Popisovala, kolik milionů korun stojí ročně náš stát ošetření lidí poštípaných od vos a komárů.

A co další živočichové! Nedávno mi po přečtení svodky českobudějovických strážníků došlo, že zřejmě žiju v džungli. Článek nesl nadpis Hromadný výskyt užovek v Nemanicích.

Ačkoliv končil sdělením, že na jisté zahradě se vyskytly pouhé dvě užovky, klidu mi to nepřidalo. Zvláště, když musí strážníci podle svých slov neustále zasahovat u ježků a netopýrů potulujících se ve městě.

Na první pohled to prostě vypadá, že nám všechna ta divoká zvířata vyhlásila válku. Nic nepomůže, že se nebezpečný medvěd z Beskyd odstěhoval neznámo kam, že americká puma byl ve skutečnosti černý kocour, nebo že počet hmyzem pobodaných lidí dlouhodobě klesá.

A zřejmě je i méně hmyzu obecně. Což mimo jiné dokazují skla u našich aut. Také jste si všimli, že už je neznečišťují rozmáčklá tělíčka mušek a vos? Takže, nevěšme hlavy, zdá se, že v přírodě už nebude třeba se tolik bát.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.