Antonín Pelíšek: Dovolená

4. srpen 2020

V poslední době o sobě zjišťuji, že nejsem dobrým Čechem. Ačkoliv jsem se narodil v Českých Budějovicích, kde také už několik desetiletí žiji, chovám se kontraproduktivně vůči všem doporučením, která se na nás teď hrnou.

Tak například neobjednávám si pobyty v penzionech s nabídkou welness, fitness a delikates zážitků. Nechodím do restaurací, nezúčastňuji se hromadné zábavy.

Nekupuji adrenalin ani zbytečné věci. Necestuji do korun stromů, nesjíždím Lipno na bobové dráze, dokonce si ani nepůjčuji raft, koloběžku či elektrokolo.

Za nejpříjemnější oddechový čas považuji pěší vycházku do přírody, kde posedím na osamoceném místě a maximálně rozbalím přinesenou svačinu.

Nepoužívám repelent proti dotěrnému hmyzu, čímž přestávám dotovat obchodníky. Domů si odnáším pohodu, klid a obaly po turistech přede mnou. Ve stravování praktikuji systém spotřeby beze zbytků, ovoce a zeleninu včetně brambor si pěstuji na zahrádce.

Přiznávám, že úsporným životním stylem okrádám náš hrubý domácí produkt, a to je při dnešní ekonomické krizi na pováženou. Obavy mám z jedné věci. Abych časem nebyl popotahován třeba za porušení normy, kdo neskáče, není Čech.

Spustit audio