ANO chce v Budějovicích uzavřít velkou koalici tří nejsilnějších stran a hnutí

11. říjen 2018 08:40

Hnutí ANO, vítěz komunálních voleb, bude v Českých Budějovicích prosazovat vznik takzvané velké koalice. Po jednání zastupitelského klubu to řekl lídr a současný primátor Jiří Svoboda.

Ve velké koalici by měly být tři nejsilnější strany a hnutí, což podle slov Jiřího Svobody nejvíce odpovídá výsledkům voleb. Na druhém místě skončilo hnutí Občané pro Budějovice a na třetím místě Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů.

Tato koalice by měla v zastupitelstvu 29 z 45 hlasů. To by jí zajistilo pohodlnou nadpoloviční většinu. V těchto dnech jedná hnutí ANO s HOPB a ODS o programových shodách.

Předseda hnutí Občané pro Budějovice Ivo Moravec řekl, že bere prohlášení Jiřího Svobody na vědomí, nicméně hnutí dál jedná se všemi kromě komunistů.

Lídr ODS Martin Kuba také dál jedná se všemi subjekty a velkou koalici bere jako jednu z variant. Podle svých slov chce najít takovou koalici, ve které by ODS mohla naplňovat volební program.

Situace v dalších městech

Naopak jasno je už od sečtení volebních výsledků ve Strakonicích, kde hnutí Strakonická veřejnost starosty Břetislava Hrdličky doslova převálcovalo ostatní subjekty. V zastupitelstvu obsadí celkem 16 z 21 mandátů a nebude vytvářet koalici.

V Jindřichově Hradci vyjednává o budoucí koalici lídr vítězné ČSSD starosta Stanislav Mrvka se sdružením SNK ED a nezávislý kandidát STAN a hnutím ANO 2011. ČSSD získala v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu osm mandátů.

Přišlo 60 z 61 voličů. V Radimovicích u Tábora byla nejvyšší účast v republice

volby

Šedesát z jednašedesáti zaregistrovaných voličů přišlo o víkendu k volbám v Radimovicích u Tábora. Obec tak zaznamenala celorepublikově nejvyšší volební účast, která v přepočtu činí 98,36 procent. Lidé měli na výběr ze dvou kandidátek, volili sedm zastupitelů.

Koaliční vyjednávání v Prachaticích vede starosta Martin Malý z vítězného uskupení Nezávislí. Do konce tohoto týdne nechce vývoj nijak komentovat.

V Písku vyjednává starostka Eva Vanžurová z vítězného uskupení Pro Písek. Oslovit chce téměř všechny subjekty kromě KSČM a uskupení Písek sobě.

V Táboře se se zatím koalice nerýsuje. Volby vyhrálo uskupení Tábor 2020, třetí Česká pirátská strana ovšem avizovala, že nebude jednat s hnutím ANO, které také získalo silný mandát.

V Českém Krumlově vzniká koalice bez vítězného hnutí ANO.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související