Alšova jihočeská galerie představila výstavu ruské avantgardy. Veřejnosti je ale zatím unikátní kolekce nepřístupná

30. duben 2021 15:03

Světoznámá díla Kazimira Maleviče, Alexandra Rodčenka nebo Vasilije Kandinského zdobí jízdárnu Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou. Kurátoři představili výjimečnou výstavu novinářům.

Pro veřejnost ji však zatím galerie kvůli vládním omezením otevřít nemůže. Jihočeský kraj požádal sice o výjimku v rámci rozvolňovacího systému, hlavní hygienička ji ale neudělila.

Nikita Korytin, ředitel Muzea výtvarného umění v Jekatěrinburgu, novinářům přes internetové spojení představil výjimečnost kolekce ruské avantgardy. Pohromadě totiž bývá k vidění málokdy.

Právě z Jekatěrinburgu vzácná sbírka do Alšovy jihočeské galerie dorazila. Její význam si uvědomuje i kurátor výstavy Adam Hnojil. „Rusko poměrně nerado půjčuje takto velké celky. Divák může vidět na jednom místě opravdu extrakt toho nejlepšího, co vznikalo mezi lety 1910 a 1920 v Rusku,“ připomíná.

Sbírka ruských avantgardistů jako celek se v Evropě zatím objevila pouze jednou. Bylo to v roce 2016 v Budapešti.

Pojistné smlouvy na obrazy se pohybují v řádech miliard korun. „Kdyby se například tento obraz Kazimira Maleviče objevil na volném trhu, tak by nepochybně atakoval částku jeden a půl miliardy korun, ale totéž lze říct i o dalších dílech, protože mnoho autorů, kteří jsou zde vystaveni, není běžně dostupných na trhu s uměním,“ vysvětluje Adam Hnojil.

Čtěte také

Podle ředitele Alšovy jihočeské galerie Aleše Seiferta je zatím výstava pro veřejnost uzavřená. Instituce však požádala o výjimku a řeší situaci s hlavní hygieničkou. „Zatím bohužel nemáme příznivou informaci, dříve než 10. května galerie nemá umožněno otevřít, ale budeme pořád doufat, že ve velmi krátké době by mohla být vyřízena výjimka,“ říká.

Za Jihočeský kraj se snaží urychlit jednání i náměstek hejtmana Pavel Hroch. „Když nám řeknou, že sem víc jak deset lidí nesmí, my to dodržíme. Podívejme se ale kamkoli, kde jsou stovky a stovky lidí, nikdo nic nehlídá, nikdo nic neměří, tak proč nás nepustí sem,“ podotýká.

Výstava Malevič a ruská avantgarda bude v Hluboké nad Vltavou k vidění do 1. srpna. Samotné otevření záleží na epidemické situaci v Jihočeském kraji.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související