Alkohol a tabáková kultura. Zámek v Dačicích ukazuje neřesti šlechticů

28. srpen 2018 16:04

Pití alkoholu i kouření tabáku. To jsou neřesti, od kterých nás dnes lékaři zrazují. V minulosti se jim přikládaly léčivé účinky a odpustit si je nedokázala ani šlechta. Přesvědčí vás o tom výstava nazvaná Šlechtické neřesti na zámku v Dačicích.

„Destiláty se nejprve prodávaly v lékárnách, a když se zvýšila jejich obliba, tak se začaly budovat speciální hostince a nálevny. To bylo někdy ve 14. století,“ říká kastelánka dačického zámku Kristýna Dvořáková.

„Ale ještě dříve v antice se byliny louhovaly ve víně, koření a používalo se to jako lék. Ještě v 19. století byla móda, že se červené víno s bylinami nebo kořením podávalo maminkám na podporu kojení. To bychom dneska už asi nedělali,“ dodává.

A s tabákem to prý bylo podobné. „Jeho historie je u nás mladší, přišel až s objevením Nového světa v 15. století. Nejdřív se do Evropy distribuoval jako lék, měl snižovat únavu a podporovat bystrost člověka. Až později, s narůstající oblibou, se z toho stala neřest,“ vysvětluje kastelánka Dvořáková.    

Zákaz kouření lidé nejčastěji porušují na zastávkách

Kuřák na zastávce

Už 55 lidí v Českých Budějovicích porušilo podle statistik městské policie od začátku roku zákaz kouření. Většinou k prohřešku dochází na zastávkách autobusů nebo trolejbusů.

Výstava je hned vedle pokladny zámku a je především ze sbírek na zámku. Některé z nich byly dosud jen v depozitářích, anebo v expozici, kde se ale mezi množstvím dalších exponátů ztratily.

Návštěvníci mohou vidět například mísy na chlazení skleniček, které se naplnily ledovou drtí a pak se v nich nachlazovaly skleněné nádoby. Další věci spojené s pitím a kouřením jsou podobné těm dnešním – skleničky, popelníčky nebo korbely na pivo.

Výstava Šlechtické neřesti bude na zámku v Dačicích otevřena do 2. září.

Spustit audio

Související