Alena Mornštajnová: Hotýlek

15. únor 2021

Hotýlek je rodinná sága, která se odehrává během několika desetiletí 20. století a popisuje život hned čtyř generací jedné rodiny. Rodiny, jež v různých časech a v různých režimech vlastnila jeden hotel, možná spíš hotýlek a ještě přesněji hodinový hotýlek. Anebo v něm po znárodnění alespoň pracovala. Na pozadí velkých dějin sledujeme malé dějiny jedné rodiny. Román vyšel v roce 2015, rozhlasovou podobu dostal o rok později.

Režie: Peter Gábor
Interpretace: Anna Cónová
Připravila: Simona Nyitrayová
Mistr zvuku: Marek Hoblík
Natočeno v Českém rozhlase Ostrava v roce 2016.

Především díky svému třetímu románu Hana z roku 2017 se Alena Mornštajnová (1963) stala jednou z nejoblíbenějších a nejprodávanějších současných českých autorek. Román byl přeložen do čtrnácti jazyků a získal několik ocenění.

Ještě před ním vydala prvotinu Slepá mapa a román Hotýlek. Spisovatelkou, která i publikuje, se stala až v padesáti letech.

Alena Mornštajnová

Do té doby pracovala jako učitelka a lektorka angličtiny a překladatelka. V roce 2019 vydala Alena Mornštajnová román Tiché roky. Letos na jaře by měl vyjít Listopád.

Všechny autorčiny dosud vydané romány se obracejí do minulosti. Jsou to rodinné ságy, které vyprávějí o osudech rodin a jejích jednotlivých členů na pozadí historie 20. století. Lidé jsou podle ní stále stejní, mění se jen okolnosti, které pak ovlivňují jejich chování.

autoři: Martina Toušková , Alena Mornštajnová
Spustit audio