Akvarel zvládne každý, tvrdí malířka a lektorka Jitka Zajíčková

2. březen 2022

Představte si, že se vydáte na několikahodinový kurs a na jeho konci si odnášíte domů akvarelový obrázek, za který se rozhodně nemusíte stydět. Lektorka Jitka Zajíčková totiž v sobě má schopnost dovést vás k takovému výsledku.

„Jako dítě jsem kvůli svému malému zdravotnímu handicapu strávila hodně času v léčebně a neustále jsem si malovala. Ukazovala jsem už tenkrát ostatním dětem, jak se to dělá, a to mi už zůstalo,“ vzpomíná s úsměvem malířka.

Životní dráha ji sice dovedla ke studiu knihovnictví na vysoké škole, ale na mateřské dovolené zjistila, že malování ji ohromně baví. „Propadla jsem kouzlu akvarelů, nakoupila tenkrát za drahé peníze barvy a už mě tahle vášeň neopustila. V současné době chystám i knihu, díky níž si takové malování lidé mohou s úspěchem vyzkoušet,“ říká.

Na webových stránkách Akvarel s Jitkou najdete spoustu odkazů na její instruktážní videa. A poslechnout si více o její životní i umělecké cestě můžete v magazínu Dámská jízda.

Dále v pořadu zalistujeme knihou Osm chutí Asie a v seriálu Pomáhejme si prozradí své tipy pro domácnost Hana Doležalová z Horažďovic.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.