Aktivita klíšťat je na vysokém stupni, onemocnělo víc lidí než loni

25. duben 2019 11:01

Na rizikovém osmém stupni z deseti se tento týden drží aktivita klíšťat v České republice. Ukazuje to předpověď, kterou zveřejňuje každé pondělí a čtvrtek na svých stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Při osmém stupni zdravotníci doporučují používat repelent, nesedat a nelehat v porostech a také nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa a rybníků.

Na pátek je dokonce ohlášeno zatím nejvyšší riziko, devátý stupeň z deseti, a zdravotníci doporučují do lesa, převážně listnatého, raději vůbec nevstupovat.

Krajští hygienici evidují v letošním roce už víc onemocnění přenášených klíšťaty než ve stejném období minulého roku.

Stovky infikovaných klíšťat žijí na ježcích a veverkách ve městech

Klíště

Na tělech ježků, veverek a kosů ve městech se drží stovky klíšťat. Jihočeští parazitologové prokázali, že hodně z nich je nakažených lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou.

Za prvních 16 týdnů letošního roku onemocnělo 51 lidí lymskou boreliózou, v minulém roce bylo 37 případů. Klíšťová encefalitida nebyla v minulém roce v tomto období evidována u žádného pacienta, letos už jsou známé první dva případy. Nejvíc nemocných je na Českobudějovicku a nejméně na Písecku.

Před klíšťovou encefalitidou se lidé mohou chránit očkováním. Pro něj je ideální čas v zimě, ale s ohledem na to, že klíšťata jsou díky oteplení aktivní celoročně, je možné očkování zahájit v kterémkoli ročním období. Člověk je ale chráněn až po podání druhé dávky.

K prevenci lze počítat i používání repelentů, správné oblečení při vstupu do lesa nebo vysoké trávy a také neodkladné odstranění už přichyceného klíštěte.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související