Akrobat seskočil z letadla, udělal ve vzduchu několik přemetů, ale padák se mu neotevřel

16. květen 2021

V Českých Budějovicích už opět stojí pomník připomínající tragédii humpoleckého aviatika a parašutisty Antonína Ježka, který zahynul při leteckém neštěstí v roce 1923. 

Dávno zapomenutý a chátrající pomník z roku 1925 připomínající tragédii aviatika Antonína Ježka se podařilo obnovit nadšencům historie z českobudějovické Vojensko-letecké historické společnosti.

„Pomník byl zřízen v roce 1925 na místě bývalého letiště Čtyři Dvory, dnešní Branišovské ulici. V roce 1980 došlo ke shození pomníku a poté pomník chátral, okolí zarostlo trávou a plevelem. Následně byl odvezen na letiště Hosín, kde byl ponechaný svému osudu,“ uvedl Jiří Šilha z Vojensko-letecké historické společnosti.

Jiří Šilha starší u znovuobnoveného pomníku Antonína Ježka

Dobový tisk uvádí, že ke smrti letce Antonína Ježka došlo při leteckém dnu 18. listopadu 1923 při ukázce seskoku padákem z výšky 600 metrů.

„Když akrobat seskočil z letadla, učinil ve vzduchu několik přemetů, ale padák se neotevřel. Akrobat se řítil dolů, ještě několikráte se ve vzduchu převrátil a dopadl u silnice vedoucí k Branišovu, hlavou do pole osetého žitem, a tisíce lidí se všech stran letiště spěchalo na místo neštěstí,“ popisují barvitě neštěstí noviny Venkov ze dne 22. listopadu 1923.

Letec Ježek pocházel z Humpolce, bylo mu 27 let a byl svobodný.

Jeho památník chátral v trávě vedle hangáru na hosínském letišti. Kolem roku 2006 jej objevili nadšenci z historické společnosti. „Od té doby jsme se pokoušeli pomník vrátit na svoje místo. Tato snaha se neúspěšně vlekla mnoho let, až do roku 2014, kdy se stal památník majetkem naší společnosti. Následně proběhlo množství jednání, ať už mezi městem, případně krajem, ale stále bez úspěchu. To se podařilo po roce 2018 za přispění města,“ vysvětlil Jiří Šilha.

Znovuobnovený pomník připomínající tragédii aviatika Antonína Ježka

Pomník, který je nyní opět majetkem města, se podařilo zrekonstruovat i díky náměstkům Viktoru Vojtkovi a Tomáši Bouzkovi.

„Ve hře bylo více variant umístění, původní místo bohužel už nebylo možné, první náhradní místo u křižovatek ulic Branišovská a Milady Horákové bylo také nevyhovující, až bylo vybráno místo u zastávky MHD Vysokoškolské koleje na Branišovské ulici,“ podotkl náměstek Viktor Vojtko.

Pomník zrestauroval Lukáš Hosnedl. Památník má podstavu cca 1x1 metr, celková velikost pak je 3,2 metru. Samotný pomník je složen ze tří částí, z nichž hlavní měří 1,7 metru, pod ním jsou pak dva kvádry. Hmotnost je kolem 700 kilogramů.

Další reportáže

V pořadu Vltavín se vydáme proti proudu času i Vltavy. Kromě letecké tragédie z roku 1923 si připomeneme založení vyšebrodského kláštera a navštívíme Vyšší Brod, poté nás čeká připomínka heydrichiády a konce války v souvislostí s jihočeskými Bernarticemi a nakonec se vydáme na Josefovu věž, tedy na rozhlednu na hoře Kleť.

Spustit audio

Související