36 syslů ze Zoo Hluboká řádí na letišti ve Strakonicích. Zoologové je vypustili do umělých nor

14. červenec 2023 08:52

Na letišti ve Strakonicích našlo nový domov 36 syslů ze Zoologické zahrady Hluboká. Vypustili je tam zoologové. Jedná se o jediné místo na jihu Čech, kde je ještě možné zahlédnout toto kriticky ohrožené zvíře. Tamní kolonie se ale v posledních letech výrazně zmenšila.

„Vypustíme je do umělé nory, kterou jsme předtím vyvrtali. Dá se tam taková senná zátka, aby procházel vzduch. Zacpe se to a ten sysel se tam uklidní, ochladí. A když se trochu vzpamatuje, začne si hrabat východ ven,“ popisuje Jan Matějů z karlovarského muzea, jeden z autorů záchranného programu.

Tomáš Bodnár z Agentury ochrany přírody a krajiny vrtá díry pro sysly ručním vrtákem. „Měli bychom udělat alespoň čtyřicet centimetrů hlubokou noru, vrtáme ji zešikma, aby to nebyla přímo svislá díra. K tomu ještě udělám takovou speciální záklopku, aby sysli nemohli z připravených nor vyběhnout ihned na povrch. Přirozený instinkt pak sysla vede k tomu, že si tu noru ještě trošku uzpůsobí,“ líčí.

Zooložka ze Zoo Hluboká Markéta Jariabková přidává do děr zeleninu. „Dáváme jim trošku mrkve, jablka, nějaký salát, to, na co jsou zvyklí. To je takový základ, aby měli něco na začátek,“ vysvětluje.

Čtěte také

Ještě před dvěma lety žily na strakonickém letišti zhruba dvě stovky syslů. „K výraznému poklesu vedlo asi více faktorů. Jedním z nich byly vydatné přívalové deště, které před dvěma lety zasáhly letištní plochu, voda se zde držela po několik týdnů. Z původních 200 kusů zvířat jich tady z roku na rok zbylo tak deset,“ uvádí Tomáš Bodnár.

Jak připomíná Lenka Čolobentičová, která má v Agentuře ochrany přírody a krajiny na starosti záchranné programy, sysel byl ještě v 50. letech minulého století považován za zemědělského škůdce. Během dalších čtyřicet let se z hlodavce stal kriticky ohrožený druh.

Díky záchranným programům se podařilo populaci sysla obecného od roku 2008 zdvojnásobit. Aktuálně jich v Česku žije kolem šesti tisíc.

Spustit audio

Související