301 kilometrů za sekundu. Tak rychle se k Zemi přibližuje galaxie v Andromedě, jednou se s ní srazíme

1. prosinec 2021

Od 20. let 20. století lidstvo ví, že na naší obloze jsou nejen hvězdy, ale i galaxie. „Ze severní polokoule můžeme pozorovat dvě galaxie, a to nejlépe na podzim,“ upřesňuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Pokud v noci vzhlédneme na souhvězdí Andromedy, můžeme spatřit mlhavý obláček. „Lidově se tomu říká mlhovina v Andromedě, ale už sto let víme, že je to galaxie. A je to vlastně nejvzdálenější věc, kterou můžete vidět pouhým okem,“ uvádí Miloš Tichý.

Světlo, které na Zemi pozorujeme, vylétlo z galaxie v Andromedě před dvěma a půl miliony let. „Galaxie je vzdálená dva a půl milionu světelných let. Pokud bychom to měli přepočíst na kilometry, je to dva krát deset na devatenáctou kilometrů, takže napíšete dvojku a za ní devatenáct nul,“ vysvětluje astronom.

Druhá galaxie je v souhvězdí Trojúhelníku. „Ta je vidět jenom za velmi dobrých podmínek. Potřebujete opravdu tmu. Najdete Andromedu, kousek pod ní je souhvězdí Trojúhelníku, tedy tři hvězdy, a nad špičkou je takový malinký obláček. To je galaxie vzdálená 3,2 miliardy světelných let,“ uvádí.

Tyto dvě galaxie patří podle Miloše Tichého do naší místní skupiny galaxií, takže se otáčí společně s naší Mléčnou dráhou kolem společného těžiště. „Kupodivu obě se k nám přibližují. Vesmír se rozpíná, takže většina galaxií se od nás vzdaluje, ale tady je výjimka. Dokonce za pár miliard let se s galaxií v Andromedě srazíme, přibližuje se k nám rychlostí 301 kilometrů za sekundu. Galaxie v Trojúhelníku se přibližuje trošku pomaleji, rychlostí 180 kilometrů za sekundu,“ dodává.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související