Zvěřinové ragú s jeřabinami

29. září 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zvěřinové ragú s jeřabinami
0:00
/
0:00

Kuchařské čarování Petra Stupky, tentokrát s podzimní příchutí.

Ingredience
  • 1000 g krájeného masa ze zvěřiny (srnčí, daňčí nebo jelení),
  • 400 g kořenové zeleniny,
  • 150 g cibule,
  • 150 g slaniny,
  • 100 g sádla,
  • 60 g švestkových povidel,
  • 80 g jeřabinového kompotu,
  • 80 g rajčatového protlaku,
  • 300 ml červeného vína,
  • sůl, divoké koření,
  • 40 g másla

Recept je na porci pro pět osob.

Na tuku opečte nejprve plátky kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) poté hrubě krájenou cibuli a přidejte rozpustit na kostičky krájenou slaninu.

Když se vše pěkně opeče a zavoní, přidejte rajčatový protlak. I ten nechte pěkně v základu opéci, pak přidejte divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, snítku tymiánu) a poté na stejnoměrné kostky nakrájené a dobře osolené maso.

Vše podlijte vínem a poté velmi zvolna duste pod poklicí, nejlépe v troubě při teplotě 110 stupňů tak dlouho, až je maso téměř měkké.

V kompotovém nálevu rozmíchejte povidla na řídkou kašičku a spolu s jeřabinami vše přimíchejte do ragú, přidejte máslo a nechte v troubě ještě 15 minut podusit.

Ideální je nechat pak ragú do druhého dne zchlazené proležet ale nutné to není.

Běžně se do takovýchto ragú přidávají na závěr i na másle podušená jablka či hrušky. V některých receptech doporučují pokrm lehce zahustit strouhaným perníkem a přisladit medem.

autor: Petr Stupka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?