Zubní pohotovost a delší cyklostezky. Lidé řekli, co chtějí v Dačicích

4. březen 2018

Obyvatelé Dačic určili deset priorit, které by měla radnice letos vyřešit. Pošesté se sešli na takzvaném Fóru Zdravého města. Do debaty o problémech se zapojilo téměř devadesát lidí.

„Byla tam témata životní prostředí, sociální služby, život seniorů, rozvoj města, kultura, sport, volný čas, doprava a podnikání. Novým tématem, které jsme zařadili, je prevence kriminality,“ prochází okruhy, které organizátoři fóra k diskuzi nabídli, Ilona Brabencová.

Po debatě a hlasování z nich vzešlo deset témat, kterými by se vedení města mělo letos zabývat. „První bylo zajistit zubní lékařskou pohotovost, prodloužení cyklostezek do okolních obcí a dále server na lokální brigády, to vzešlo od mládeže,“ vypočítává koordinátorka Zdravého města Dačice Kateřina Marková.

Kromě toho si účastníci fóra přáli také vybudování městského kamerového systému nebo opravu lávky přes řeku Dyji. Jestli tyto body trápí i další obyvatele města, teď ověří specializovaná firma v anketě.

Do sítě Zdravých měst patří Dačice od roku 2013. Fórum se koná jednou za rok. Radnici se řadu témat, která lidé označili za problém, podařilo vyřešit.

Zanedlouho se například otevře klub pro mladé, který opakovaně na fóru žádali. „Mládež měla požadavek, aby se měli kde scházet. Město už na tom pracuje několik let, hledali jsme místo, nyní už ho máme v kulturním domě Beseda a pracuje se na něm,“ dodává Ilona Brabencová.

Existují ale i požadavky, které jsou pro radnici neřešitelné. Například krytý plavecký bazén kvůli jeho ceně nebo zóny se zákazem kouření okolo škol.

autor: hoch
Spustit audio