Zub času i nejeden vandal se podepsali na bočních kamenných schodištích Buquoyské hrobky v Nových Hradech na Českobudějovicku

21. září 2020 12:00

Radnice se teď proto pustila do oprav této části novogotické památky. Mauzoleum šlechtického rodu je v majetku města od 40. let minulého století, kdy stát majetek Buquoyů zkonfiskoval. A i když tato hrobka není tak známá, jako například ta Schwarzenberská u Třeboně, projektoval jí ve své době velmi známý a uznávaný architekt Josef Schulz. 

Přízemní část hrobky město využívá jako prostor pro smuteční obřady. Vrchní kaple pak slouží například k církevním obřadům. Přes léto si lidé můžou stavbu prohlédnout při komentovaných prohlídkách. Do oprav památky radnice investuje pravidelně, vysvětluje nezávislý starosta Nových Hradů Vladimír Hokr:

schodiště hrobky detail

„Musím říct, že velmi pozitivně to hodnotí i zástupci rodiny Buquoyů, kteří do Nových Hradů jednou za čas přijedou. Každoročně sledujeme i větší zájem ze strany turistů.“

Hrobka tvoří výraznou dominantu místního hřbitova. Pozlacená mozaika nad portálem do kaple vznikla podle návrhu Maxe Švabinského. Stavbu projektoval architekt Josef Schulz, známý jako autor budov Národního muzea nebo Národního divadla v Praze, vysvětluje městská kronikářka Jitka Šáchová z novohradského muzea.

„Projekt byl vypracován v 80. letech 19. století, ale vlastní stavba proběhla až v letech 1902 až 1904. Je to tedy poměrně novodobá stavba,“ připomněla Jitka Šáchová.

Oprava schodiště hrobky vyjde zhruba na 1,3 milionu korun. Město projekt financuje z dotačního programu ministerstva kultury. Restaurátorské práce by podle plánu měly trvat do konce října.

Celou reportáž Matěje Vodičky si můžete poslechnout online nebo stáhnout do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio