Zpěvák a herec Jiří Štědroň – od velkých hitů k osobitým šansonům

9. červen 2014

Ve středu 11. června bude mít zpěvák a dnes i známý herec Jiří Štědroň recitál ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Vzešel ze vskutku profesionálního muzikantského rodinného prostředí, neboť dědeček byl kapelník, strýc Vladimír skladatel, otec Jan violista, bratr Jan učitel hudby a nakonec bratranec Miloš muzikolog a skladatel, mimochodem tvůrce hudby k legendární Baladě pro banditu. Sám Jiří Štědroň vystudoval herectví na brněnské JAMU.

Po angažmá u Gustava Broma dostal Jiří Štědroň nabídku od pražského divadlo Apollo, kde tenkrát působili Karel Gott, Yvonne aPřenosilová, Karel Hála, Petr Spálëný a další známí interpreti. A po konci Apolla po nadešly nejúspěšnější časy jeho kariéry s orchestrem Karla Vlacha, s nímž natočil několik velmi chytlavých songů, vesměs západoevropské provenience.

Rodilý Vyškovan, dnes dvaasedmdesátiletý Jiří Štědroň, do širšího povědomí zejména dětského publika vrostl rolí prince v televizní pohádce o Popelce z roku 1969, v níž mu byla partnerkou půvabná Eva Hrušková. V této pohádce zazněla řada pěkných písniček autorů Angelo Michajlova a Ivo Fischera, mimochodem, bývalého českobudějovického rozhlasového redaktora.

Nejnovější album
„Lze tu najít řadu s písní s citem vystižení životních paradoxů, ale taky pro jednoduchou, volně plynoucí řeč. Štědroň to zpívá se skromností a klidem, ovšem frázuje pořád se zjevnou zkušeností. Větší půlka alba je dobrá sama o sobě, ale ve spojení se Štědroňovým příběhem vyznívá ještě překvapivěji: vždyť některé písně si lze představit v repertoáru skupiny Květy nebo Nebřenského Vltavy,“ to napsal na konto poslední desky Jiřího Štědroně publicista Pavel Klusák.

Jiří Štědroň nabídl na spíše šansoniérské desce s názvem Jsem jen herec v patnácti písničkách opravdu jinou tvář, autorsky přesvědčivější a zcela jistě osobitější. A některé z nich lze považovat navzdory skromné produkci i za klenoty jako třeba Poslouchám šumění deště nebo Chce to změnu.

I ty by měl zazpívat Jiří Štědroň v prostorách studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice. Koncert se koná od 19 hodin. Vstup je zdarma. Místenky je možné vyzvednou v recepci Českého rozhlasu v ulici U Tří lvů 1 hodinu před začátkem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.