Zoo Dvorec láká na velkou novinku - hrocha Bublinu. Ten má i vlastní stránku na Facebooku

Hroch Buborék se v neděli 1. května oficiálně představí návštěvníkům Zoo Dvorec u Borovan na Českobudějovicku. Přicestoval sem zhruba před dvěma měsíci z maďarské zoo. „Jméno Buborék dostal už v Maďarsku a v překladu znamená Bublina,“ dodává k novému přírůstku Jana Ambrožová z oddělení propagace a marketingu Zoo Dvorec.

Chov hrocha je v českých podmínkách poměrně náročný a domácí zoologické zahrady se do něj příliš nehrnou. To potvrzuje i Jana Ambrožová. „Musí mít v každém případě prostorný bazén, dostatečně velkou souš. Část výběhu musí být vyhřívaná, část naopak ne, aby si zvíře mohlo vybrat, kde chce ležet,“ popisuje.

Buborék váží jeden a půl tuny a uživit ho není legrace. Jana Ambrožová vypočítává, že zvíře denně spořádá až čtyřicet kilogramů potravy. „Hroch je býložravec, základem jeho stravy je kvalitní seno nebo zelená píce, ovoce, zelenina, pečivo a ještě mu dáváme speciální granule pro tlustokožce,“ říká.

Hroch Buborék vyrůstal v maďarské zoo od narození. Na lidi je proto zvyklý a návštěvníci Zoo Dvorec ho budou moci pozorovat z bezprostřední blízkosti. „Je zvyklý, že s ním člověk manipuluje. Pokud má náladu, nechá se i podrbat na jazyku od svého ošetřovatele a je velice kontaktní,“ dodává Jana Ambrožová.

Osmiletý hroch Buborék má v rodném Maďarsku dokonce své fanoušky. Ti mu na sociálních sítích založili vlastní stránku, kam vkládají fotky a příspěvky.

Pro letošní sezónu ale Zoo Dvorec u Borovan připravila i další novinky. Jana Ambrožová zve návštěvníky také do pavilonu drápkatých opiček. Zde uvidí nejmenší opičky světa, které sice zoo chová už několik let, ale zatím je vždy měla pouze v zázemí. Během května je mohou poprvé obdivovat i návštěvníci.

Jaká další nová zvířata se letos představí příchozím? Rozhovor nejen o novinkách v Zoo Dvorec u Borovan si poslechněte v dalším díle pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio