Zombíci vstávají z hrobů! Student Jihočeské univerzity Ondřej Frencl vydal komiks

15. duben 2015

Je mu sedmadvacet let a už se mu podařilo vydat knižně první komiks. Poznáte v něm České Budějovice a možná i samotného autora - Ondřeje Frencla z Volyně.

Ondřej Frencl studuje Jihočeskou univerzitu a na komiksu pracoval pět let. Zobrazil v něm například své spolužáky a do obrázků ukryl i několik osobních odkazů. Jedním z nich je poznávací značka autobusu, která v sobě schovává den, kdy začal na knize pracovat.

Ačkoli se komiks jmenuje Zombíci aneb První hryznutí, nejde podle autora o prvoplánový horor. „Zombíky beru jenom jako takové koření příběhu a hybatele děje, v první řadě mi jde o lidské postavy. Chci, aby mezi nimi fungovala chemie a každá měla svůj charakter,“ říká.

Příběh je podle jeho slov vcelku jednoduchý. Začíná nehodou, při níž unikne radioaktivní odpad, a následně z hrobů vstanou zombíci.

Ukázka z komiksu Zombíci aneb První hryznutí

Ondřej Frencl pracuje klasickou komiksovou technikou. Každé okénko nejprve předkreslí tužkou a obtahuje fixem. „Potom obrázek skenuji do počítače a v grafickém programu vybarvuji, ale zároveň se tam stále snažím nechat tu kresbu rukou. Člověk potřebuje, aby věci měly chyby, proto nikdy nerýsuji pomocí počítače, i když by to bylo jednodušší,“ komentuje.

Náročné podle něj je, pokud kreslí scénu s mnoha postavami. „Jakmile máte na obrázku sedm lidí, kteří svádějí bitvu se zombíky, a přepínáte mezi okny pokaždé z jiného úhlu, je to vážně chaos. Kvůli jedné scéně jsem si dokonce postavil na stůl postavičky z Lega, nastavil je do těch pozic a podle toho se řídil,“ dodává.

Ondřej Frencl se výtvarnému umění věnuje už od dětství, základy získal na ZUŠ ve Volyni. Říká, že kreslení obrázků je pro něj vlastně terapií. „Člověk se vypovídá z vlastních problémů a já prostě potřebuji kreslit stejně jako dýchat,“ dodává.

Komiks Zombíci aneb První hryznutí vyšel v lednu v nakladatelství Grada. Ondřej Frencl už má nyní hotový scénář ke druhému dílu.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.