Zlatý zázrak z východu. I tak bývá označovaná kurkuma. Víte, jak si ji vypěstovat?

19. březen 2024

Kurkuma je u nás známá zejména jako žlutý prášek, který koupíme v supermarketu nebo v obchodě s kořením. V čerstvém stavu je kurkuma kořen podobný zázvoru, který si můžete vypěstovat i doma.

„Můžeme jí pěstovat doma i venku na záhonu. Je potřeba důkladná drenáž, propustný substrát obohacený o živiny, ideálně s přídavkem kompostu, dostatek vody a sluníčka,“ vysvětluje Karel Procházka.

Skleník je na pěstování kurkumy ideální

Kurkuma má ráda vyšší teploty, ideálně mezi 25–30 stupni Celsia. Kurkumu sázejte časně na jaře. Na sázení budete potřebovat naklíčený oddenek kurkumy, který seženete i v lepším supermarketu. Pro větší jistotu úspěchu doporučujeme koupit kořen kurkumy v bio kvalitě. „Pokud bychom zasadili kurkumu, kterou známe z květinářství, jedná se o okrasné druhy, které nemají tak velký oddenek a liší se v obsahu zdraví prospěšných látek,“ upozorňuje Karel Procházka.

S klíčením začněte asi 10 týdnů před sázením. Jednotlivé oddenky vložte horizontálně samostatně do dobře okapané klíčící nádoby. Oddenky zakryjte pěti centimetry substrátu. Nádobu pravidelně zalévejte, ale dávejte pozor na přelití. Jakmile jsou oddenky naklíčené a venku přejdou poslední mrazíky, můžete je přemístit do půdy na zahradě.

Kurkuma vyžaduje dostatek světla, tepla i vody

Pro sázení vyberte teplé místo, kde je většinu dne slunce. Pokud máte možnost, zasaďte kurkumu do skleníku. Zejména pokud neprší, dávejte pozor, aby měla kurkuma dostatek vody. Pro výživu přidávejte pomalu se vstřebávající hnojivo.

„Ideální čas na sklízení kurkumy je v okamžiku, kdy zavadají listy. Pokud chcete, aby vám kurkuma rychle zoranžověla, je dobré kořen lehce povařit, usušit, namlít a máte připravenou vlastní kurkumu plnu kurkuminu.“

Spustit audio