Život na vsi přináší mnohá překvapení, třeba i metrákového kance

24. leden 2018

Téměř padesát let jsem žil ve městě a na vsi jsem bezmála dvacet. Myslím si, že tudíž mohu srovnávat. Město má nespornou výhodu v dostupnosti všeho, od nákupů přes kulturu až po doktory. Na vesnici člověk musí více přemýšlet, když se vypraví někam do většího centra, aby tam vyřídil všechno, co potřebuje. Zejména pokud jste odkázáni na veřejnou hromadnou dopravu, protože ta tady funguje opravdu hanebně. O tom ale mluvit nechci.

Život na vsi vám totiž přináší takových překvapení, že se někdy nestačíte divit. Třeba vám dva i více dnů nejde elektřina, protože více foukalo, a teď se s tím vyrovnejte.

Buď jsou otevřené omezeně anebo vůbec nefungují obchody v širém okolí a je po srandě. Nebo třeba jednou přišla zima, která byla tak dokonalá, že při úklidu sněhu u nás pomáhala i armáda.

Bylo to počasí, které zaskočilo i lesní zvěř, a ta se vydala pro baštu prostě mezi lidi. A tak dcerka našich kamarádů Anetka, když šla ráno na autobus, aby odjela do nedaleké větší obce do školy, se vrátila domů s brekem. Musím ještě říci, že tenkrát chodila do druhé třídy. Mezi slzičkami tátovi sdělila: „Do školy nejdu, bojím se, venku je velký prase.“

Kamarád se šel nedůvěřivě podívat a skutečně mezi domky byl statný, odhadem více než metrákový divočák. Kamarád společně s dalšími chlapy, které okamžitě sehnal, prase zahnal do místa, kde už mohl zaúřadovat jeden z místních myslivců, a bylo po problému.

Tatínek Anetku naložil do auta, do školy ji odvezl, a protože chvátal do práce, řekl jí, aby to paní učitelce vysvětlila.

Dopadlo to tak, že se malá školačka odpoledne vrátila s pláčem a poznámkou, že si nehorázně vymýšlí. Paní učitelka prostě neuvěřila jejímu tvrzení. To samozřejmě naštvalo mého kamaráda a jel jí to druhý den vysvětlit.

Život na vesnici přináší mnohá překvapení. Mezi domky můžete po ránu potkat ledaskoho, třeba i metrákového kance. Ostatně zima na vsi stojí vůbec zato. Mou největší kamarádkou v tomto ročním období je šorna, nebo chcete-li hrablo, protože se sněhem je to nekonečný boj.


PAVEL KRONEISL
Publicista, který celý svůj profesní život spojil s českobudějovickým rozhlasovým studiem. Pracoval především jako sportovní redaktor, jeho hlas určitě dobře znají milovníci rozhlasových přenosů z hokeje a fotbalu. Dnes žije na Lipensku.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.