Zemřel sexuolog, psycholog a filmový teoretik Ivo Pondělíček. Jeho život by vydal na román

21. prosinec 2019

Za nekonformitu a svobodomyslnost ho komunistický režim pronásledoval už od padesátých let. Poslechněte si, jak o tom strakonický rodák vyprávěl v září 2016 v pořadu Jihočeši. Ivo Pondělíček zemřel 20. prosince 2019, bylo mu 91 let.

Celá jedna generace českých teenagerů vstupovala do světa dospělých s příručkou Sexuální zrání mladého muže. Jejím spoluautorem byl sexuolog Ivo Pondělíček, strakonický rodák, který ji napsal se svou ženou. Málokdo z těch, kdo hltali informace z útlé knihy, tušil, že Ivo Pondělíček má přitom za sebou život, který by vydal na několikasvazkový román.

Když Ivo Pondělíček studoval na univerzitě v Brně, začal přispívat do Lidových novin, které tenkrát v moravské metropoli vycházely. To bylo v roce 1947. Po únoru 1948 ovšem několik členů redakce emigrovalo a v roce 1949 Iva Pondělíčka zatkla StB a obvinila ho z porušování zákona 231 na ochranu republiky.

Rok strávil ve vyšetřovací vazbě v Orlí ulici v Brně. Navzdory výslechům a bití nepodepsal smyšlené doznání, a to ho uchránilo od dalších let komunistického kriminálu.

Po propuštění se na čas uchýlil k příbuzným na Chrudimsko. „Z vyšetřovací vazby jsem sice zamířil domů do Strakonic, ale ty mi najednou ukázaly tvář funkcionářů, kádrováků, estébáků,“ vzpomíná na nelehkou dobu počátku padesátých let.

„Přišlo na mě udání, měli jsme několik domovních prohlídek, a tak mi tatínek řekl: „Jeď raději na čas na Vysočinu,“ popisuje, jak se snažil uniknout šikaně vládnoucího režimu. Neunikl úplně, zatčen byl ještě jednou, ale nakonec ho tajná policie po několika týdnech opět propustila.

Škraloup z padesátých let ho pronásledoval vlastně po celý život. Služba u PTP, propuštění z práce v nemocnici v Karlových Varech, vyhazov z Filozofické fakulty Karlovy Univerzity za normalizace, to byla daň za nekonformitu a svobodomyslnost, kterou Ivo Pondělíček ve svém životě musel zaplatit.

Vyprávění známého sexuologa si poslechněte v pořadu Jihočeši z 10. září 2016.

autor: Filip Černý
Spustit audio