Ze dne na den musel kvůli koronaviru zavřít hotel, tak vymyslel unikátní koncept rozvozu havajských jídel

1. srpen 2020 11:08

Miska plná čerstvé zeleniny, exotických ingrediencí a marinovaného masa. To je pokrm zvaný Poke Bowl pocházející z Havaje. V Českých Budějovicích a okolí ho lidé poznávají díky Miroslavu Magersteinovi.

Ředitel hotelového komplexu v Dolní Vltavici u Lipna se svým zaměstnancům zavázal, že je v době koronakrize nepropustí. Vymyslel proto nevšední koncept rozvozu jídel, ve kterém chce díky jeho oblibě u zákazníků pokračovat i nadále.

„V celém hotelu je v tuhle chvíli asi 45 zaměstnanců plus spolupracujeme s agenturními pracovníky a teď v sezóně máme i spoustu brigádníků, protože provozujeme restaurace na výletních lodích. Je nás tedy asi sedmdesát,“ říká v hotelové kuchyni.

V době nouzového stavu v březnu letošního roku ale musel podnik ze dne na den zavřít. „Nebylo to pro nikoho jednoduché. První dny člověk řešil, co bude, nikdo nic nevěděl, kuchyň jsme museli zakonzervovat,“ vzpomíná.

Takzvané Poke Bowl misky, jídlo pocházející z Havaje, začal v době koronakrize rozvážet ředitel hotelu v Dolní Vltavici Miroslav Magerstein, aby nemusel propustit zaměstance

Takřka nonstop tehdy Miroslav Magerstein vymýšlel, jak dát alespoň části svých zaměstnanců práci. Za pár dní od uzavření hotelu už v Českých Budějovicích otevíral novou provozovnu pro přípravu havajských specialit.

Takzvané Poke Bowl misky jsou podle něj jako jídlo pro rozvoz ideální variantou. „Samozřejmě, že jsme řešili rozvoz klasických jídel, ale tím bychom se jenom zařadili mezi desítky dalších restaurací, které přešly do tohoto režimu. Kouzlo celého konceptu je v jeho jednoduchosti. Příprava není založena na tepelné úpravě, pouze na marinaci a ta největší přidaná hodnota, co se týče rozvozu, je, že neřešíme teplotu doručeného jídla,“ vysvětluje.

Základ misky tvoří rýže nebo skleněné nudle, čerstvá zelenina a marinované rybí maso. Na to pak navazují další různé variace. „Počínaje tuňákem, lososem, krevetami, ale velice populárním, díky tomu, že jsme v Čechách, se stal i krůtí řízek servírovaný s dalšími doplňky,“ doplňuje Miroslav Magerstein.

Havajské speciality zaznamenaly u zákazníků obrovský úspěch. Zásadní roli sehrály sociální sítě. „Ta jídla jsou trendy, zdravá, prostě ta miska hraje barvami. Lidé se s nimi začali okamžitě fotit, sdílet to, během dvou týdnů jsme měli tisíce sledujících,“ potvrzuje ředitel hotelu.

Nakonec nezůstalo jen u rozvozu. Momentálně Miroslav Magerstein chystá v Českých Budějovicích nové bistro, které chce otevřít už na podzim.

Spustit audio

Související