Zdena Kolářová: Šmejdi

15. květen 2019

„Nechci slevu zadarmo“ – víte, odkud pochází tahle věta? Z jedné povídky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna. Jmenuje se Exkurze do ZOO. A je to docela stará hláška. Ale do dnešní doby pasuje jak dělaná…

Šmejdi. Tohle je výstižné pojmenování lidí, kteří ztratili stud i slušnost a za peníze pod záminkou velkých slev podvádějí lidi.

Moje kamarádka má slevy ráda. Když dostala do schránky plakát s výzvou k účasti na předváděcí akci, nedala si říct a protože se doma nudí, rozhodla se, že pojede.

Poprvé dostala lahev vína a klobásu. Na dalším zájezdu začalo přituhovat a když mi jednou rozčileně telefonovala v deset večer, že je zamkli v kulturáku a nechtěli pustit ven, dokud si něco nekoupí, neodolala jsem a vyslovila větu, kterou jsem u své matky bytostně nesnášela. „Já jsem ti to říkala.“

Poté mě kamarádka ujistila, že to bylo naposledy a víckrát nepodlehne. Samozřejmě, že to nebylo naposled a příště se nechala utáhnout na jitrnice jak sedlák v pohádce o Dařbujánovi.

Před šmejdy varuje seniory nové divadelní představení podle skutečných případů

Podomní prodej

Jihočeské seniory před podvodníky varuje nové divadelní představení, které společně připravili policisté a herci z divadelního spolku Pnutí z Prachatic. Viděli ho například už senioři v Jindřichově Hradci.

Na čas se zdálo, že se kamarádka poučila. Omyl! Asi má „slevařinu“ v genech, protože mi nedávno vyprávěla, jak jí volali z jedné nejmenované společnosti s tím, že pro ni mají dárek. Tablet za jednu korunu.

Nadskočila jsem, protože mně volali taky, mazali mi med do sluchátka, že mi za korunu připravili tablet jako odměnu. Drze jsem se zasmála a řekla: „ No jo, nechci slevu zadarmo, že jo“.

Hovor jsem ukončila a od své kamarádky se později dověděla, že ona opět naletěla. Zatímco běžně stojí tablet kolem šesti tisíc, formou splátek jí přijde na jednou tolik.

Doma jí manžel vynadal a řekl, jestli není náhodou padlá na hlavu, ten výhodný dárek tedy způsobil nejen škodu finanční, ale i krizi manželskou, protože jak řekla přítelkyně, pohádali se jak zamlada.

Takže pokud vám někdo zavolá a bude vám vyprávět, co všechno získáte od jeho firmy a ještě k tomu zadarmo, poděkujte a zavěste. Většinou jde o nabídku, která vám přinese jen komplikace.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.