Zdena Kolářová: Mám ráda podzim

6. listopad 2019

Mám ráda podzim. Vedra jsou zapomenuta, příroda hraje všemi barvami a listí v parku voní jako cizokrajné koření. Park Na Sadech, vedle něhož celý život bydlím, byl zónou našich dětských her.

Každý podzim jsme sbírali velké listy kaštanů a javorů do herbáře, pořádali závody na koloběžkách kolem vodotrysku.

A měli jsme ještě jednu podzimní vášeň. Sbírání kaštanů. Nosila jsem jich domů plné kapsy a s dědovou pomocí vyráběla srnečky na vysokých nohách ze sirek, ježky s bodlinami nesoucí na zádech malý kaštánek.

Děda ještě udělal břichatého Brouka Pytlíka i Ferdu Mravence s červenou mašličkou kolem krku a na konci podzimu byl okenní parapet plný bizarních figurek. Jako děti jsme si s nimi hrály, což ve věku tabletů a mobilů působí značně infantilně.

Ale je to ještě horší. I když se přes mé dětství převalila vlna let, kaštanový instinkt mi zůstal. Jdu parkem, docela brzy ráno. Školáci, sběratelští konkurenti, ještě nevyrazili ze svých domovů, takže mám šanci na úlovek.

Najednou vidím lesklý kaštan v trávě. Zavrtávám se očima do země a hledám  další. Najdu čtyři kousky a s dětinskou radostí je žmoulám v kapse. Dá mi chvíli práce, než očistím zamočené boty obalené listím, ale to nevadí.

Ten nepatrný závan vráceného dětství mi za to stojí. Doma přidám svůj úlovek na podzimní dekorační mísu, kam si kupuji  malinké pruhované dýně. Je to koncentrovaná nostalgie, která mi způsobí lehounké dojetí a je možná pro všechny kolem mne nepochopitelná.

Ale čas od času není od věci se maličko dojmout a probudit něžnější strunu v duši. I proto mám ráda podzim.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.