Zatím jen na jednom úseku silnic v Jihočeském kraji bude značka zimní výbava

20. listopad 2008

Kde bude na jihu Čech na silnicích povinná zimní výbava? Na silnicích prvních tříd zatím nikde. Rozhodnutí o umístění modré značky s automobilem a sněhovou vločkou na silnice druhých a třetích tříd je v rukou obcí s rozšířenou působností.

Jak Českému rozhlasu řekl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu Jiří Klása, zatím je jistý jen jeden úsek: "Zatím přišlo jedno ustanovení z Českokrumlovska od Nové Pece na Zadní Zvonkovou. Další ještě nerozhodli." V tomto případě se jedná o zkratku k rakouském lyžařskému areálu Hochficht.

Hluboké vyjeté ledové koleje bývají zimu co zimu typické pro silnici vedoucí po břehu Lipenského jezera ke Skiareálu Lipno. Nesmí se tu solit, přitom zde v posledních letech výrazně narostl zimní turistický ruch a řada motoristů pro jistotu nazouvá sněhové řetězy. A vytvářejí tak ledové koleje, v nichž se auto pohybuje tak trochu jako na autodráze.

Místním to není lhostejné, říká starosta Frymburku Oto Řezáč, ale značka zimní výbava by zde podle něj situaci nevyřešila: "Tady to není o řetězech a ani o zimních pneumatikách, ale o tom, že bychom si tento kousek měli umět posolit a dostat lidi bezpečně sem a děti do škol. My spíš usilujeme o možnost solení. Nyní jsme to opět oprášili a znovu do toho jdeme."

autor: čro čb
Spustit audio