Zátěžovou zkouškou stromů začala dlouho plánovaná obnova Husova náměstí v Písku. Potrvá pět let

23. listopad 2023 11:36

Míry, zdraví a stabilitu zjišťovali u některých stromů v parku na Husově náměstí v Písku arboristé. Průzkumem vitality dřevin začala první etapa revitalizace náměstí. Město ji připravovalo devět let. Součástí bude nejenom obnova zeleně, ale také komunikací a mobiliáře.

„Tímto zařízením na strom vyvíjíme sílu, která je ekvivalentem rychlosti větru zhruba 20 kilometrů v hodině. Zatáhneme za strom, měříme naklonění kořenů, takže můžeme odhadnout, jestli je strom stabilní,“ popisuje arborista Vladimír Janeček, který na Husově náměstí v Písku zkouší odolnost jednoho ze stromů.

Do kmene stromu jsou zapíchnutá speciální čidla. „Ta dokáží velmi přesně změřit změny. Kdyby byl kmen třeba dutý, vyhodnotí, jestli je dostatečně odolný. Tato metoda je unikátní v tom, že je pro stromy bezpečná, není vůbec destruktivní kromě hřebů, které musíme zatlouct. A dokáže otestovat i kořenový systém, což ostatní metody nezvládnou,“ vysvětluje arborista Václav Bažant.

Čtěte také

Obnova Husova náměstí v Písku je rozložena do několika etap. „Po arboristice by měly následovat další tři etapy. Budou se dělat poměrně rozsáhlé terénní úpravy, budovat cestní síť, veřejné osvětlení, vyměňovat lavičky a v neposlední řadě vysazovat stromy i keře,“ vyjmenovává David Schwedt z městského úřadu.

V severní části parku sousedící s komunikací vznikne nová alej. Odborníci vysadí stromy specifickou metodou. „Stromy se umístí do zvláštních buněk a následně mají dostatečný růstový prostor až do dospělosti. Nebrání jim sítě, další zpevněné plochy. Tento nový systém výsadby dokáže účinně zadržet dešťovou vodu. Využita by měla být i městská studna, která bude napojená na automatickou závlahu. To znamená, že pobytové plochy, trávníky budou pod stálou závlahou, a tudíž kvalitnější,“ říká David Schwedt.

Revitalizace Husova náměstí v Písku potrvá do roku 2028.

Spustit audio

Související