Zastupitelé v Olešnici schválili snížení svého počtu a ruší obecní radu

26. září 2018 11:15

Z 15 na 11 klesne po volbách počet zastupitelů v Olešnici na Českobudějovicku. Obec tak bude mít zastupitelstvo, které si zvolí starostu, ale zanikne rada obce. Tento krok není příliš častý.

Starosta Rudolf Mareš vede jedinou kandidátku Sdružení nezávislých kandidátů Olešnice, Buková, Lhotka, za kterou kandidoval poprvé před čtyřmi roky. Úřadu se podle jeho slov uleví.

„Doteď jsem posílal zvláštní pozvánku pěti radním včetně mě, kontroloval jsem kompetence rady podle zákona o obcích a rada zároveň přijímala doporučující usnesení pro jednání zastupitelstva a poté se to znovu dublovalo, projednávalo v zastupitelstvu,“ popisuje.

Zatímco před čtyřmi lety mohli lidé v Olešnici vybírat ze tří kandidátek, letos kandiduje jenom jedno sdružení. Někteří lidé se nad tím pozastavují, například pan Honza. „Je to špatný, jedna kandidátka, není z čeho vybírat,“ říká.

Jak potvrzuje mluvčí jihočeského krajského úřadu Hana Brožková, administrativa obce bude jednodušší, protože pravomoci rady převezme starosta. Existuje ale několik výjimek. „Starosta, který vykonává pravomoc rady, nemůže například rozhodovat ve věcech obce jako jediného společníka obchodní společnosti, vydávat nařízení obce či stanovit celkový počet zaměstnanců obce v obecním úřadu,“ vyjmenovává.

Podle Rudolfa Mareše má rada smysl v obcích, které mají víc obyvatel. „Rada má samozřejmě svoje opodstatnění, je to institut, který je naprosto v pořádku, ale za mě v obcích dejme tomu nad tři tisíce obyvatel, možná nad pět tisíc. Do toho počtu, myslím, je zastupitelstvo schopno uřídit obec samo,“ dodává.

V Olešnici a dvou přidružených obcích dohromady žije 800 obyvatel.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související