Zaniklý hřbitov na Pražském předměstí v Českých Budějovicích rozzářily svíčky

2. listopad 2021 08:35

Jsou tam pohřbené významné budějovické osobnosti i biskupové. Zaniklý hřbitov u kostela svatého Prokopa na Pražském předměstí je ale kromě bohoslužeb většinou temný a opuštěný. V pondělí večer ho výjimečně rozzářilo více než sto svíček. V předvečer Památky zesnulých je tam na akci Rozsviťme Staroměstský hřbitov zapálili obyvatelé města.

„Jsme u kříže, který v podstatě už nevidíme, protože zarůstá do stromu, tuším jasanu,“ říká organizátor akce Ondřej Doskočil, zatímco zapaluje svíčku u svého oblíbeného místa na Staroměstském hřbitově v Českých Budějovicích.

„Je tady kamenný náhrobek a kovový kříž, z něhož vyčnívá už opravdu jen nepatrná část. Myslím, že postupem času zanikne úplně. Je to takovým docela dobrým symbolickým vyjádřením tohoto místa, jak ten kříž vlastně obrůstá novým životem,“ líčí.

Pod nohama příchozích jsou podle něj stovky, možná tisíce bývalých obyvatel Českých Budějovic. „Toto místo většinou bývá temné, opuštěné, můžeme tady vidět povalené náhrobky nebo staré hroby podél zdi. Když jsou Dušičky, tak všechny hřbitovy září tisíci světel, a možná je škoda, že právě tenhle významný zůstává temný, a tak je smyslem akce hřbitov trošku naplnit světlem, dát mu určitý život,“ vysvětluje.

Hřbitov se rozkládá kolem gotického kostela svatého Prokopa. Místo je starší než samotné České Budějovice. „Poslední pohřeb na tomto hřbitově se konal v 80. letech 19. století, přičemž asi nejvýznamnějším pohřbeným člověkem zde je slavný biskup Jan Valerián Jirsík,“ dodává Ondřej Doskočil.

V předvečer Památky zesnulých navštívil Staroměstský hřbitov například Zbyněk Stehlík, který žije nedaleko. „Chodil jsem sem jako malý třeba si fotit tu poetickou přírodu. Dnes jsem si přečetl na dveřích, že je možno vyjádřit svým způsobem úctu těm mrtvých zde, takže jsem také zapálil jednu svíčku,“ vypráví.

Kostel svatého Prokopa byl v předvečer Památky zesnulých výjimečně otevřený. Na příchozí čekaly dvě krátké bohoslužby, ale i hudební vystoupení varhaníka Václava Schwammenhöfera s doprovodem. Na akci Rozsviťme Staroměstský hřbitov dorazilo několik desítek obyvatel Českých Budějovic.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související