Zamrzlá řeka Malše v centru Budějovic přilákala bruslaře

2. březen 2018

Po řece Malši v centru Českých Budějovic se znovu prohánějí bruslaři. Během dne jsou to hlavně studenti okolních škol, kteří mají volné hodiny. Led je hladký a neleží na něm sněhová pokrývka, takže i krátký hokejový zápas je možný bez velkých příprav.

U zamrzlé Malši u vědecké knihovny se rozehrává skupina studentů strojní průmyslovky, mezi nimi Filip Klíma. „Spolužák si právě nazouvá brusle, další si pro brusle šel. Máme teď volno, tak jsme využili tu chvíli a hrajeme si jak malé děti,“ říká.

O kus dál na slepém rameni před budovou Gymnázia Česká se ráno před hodinou tělocviku hrál hokej ve velkém počtu. Kapitánem a hlavním rozhodčím byl zástupce ředitele Martin Štoudek. „Je to prostě radost, máme to blízko a každoročně toho využíváme. Letos zahajujeme Winter Games, tradiční klání učitelů proti žákům, poměrně pozdě a už to vypadalo, že ani nezahájíme, tak jsme rádi, že to nakonec vyšlo,“ komentuje.

Radost mají i studenti. „Je to super, protože je to jenom párkrát za rok. Jsme rádi, že nám to vyšlo a mohli jsme si zahrát,“ dodává Šimon Masopust.

Led je trochu popraskaný, ale lepší než v loňském roce, kdy na něm ležel sníh. Velký nápor zažívá zamrzlá Malše v podvečer při západu slunce, po setmění už tady moc hokejistů nenajdete, spíš jednotlivé bruslaře.

Hasiči ale doporučují k bruslení využívat raději rybníky, kde je stojatá voda. „Pokud bruslí více lidí najednou, měl by mít led tloušťku alespoň 20 centimetrů. Na řekách může být vlivem proudění led místy slabší,“ varuje mluvčí Vendula Matějů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio