Zámek Mitrowicz v Kolodějích se poprvé v historii otevřel návštěvníkům

16. červenec 2015

Spravovalo jej JZD, byl zde depozitář, patřil soukromníkům a především dlouhá léta chátral. Před osmi lety však zámek v Kolodějích nad Lužnicí na Vltavotýnsku koupila společnost Mitrowicz. Investovala do něj několik desítek milionů a na začátku prázdnin zahájila úplně první turistickou sezónu.

Lidé tak konečně mohou nahlédnout do salónů, pokojů i velké zahrady. Zámkem provází postava Anny Marie z rodu Mitrowicz, která tam dlouhá léta pobývala. „Máme rok 1741, kdy byla dokončena přestavba na barokní zámek. Původně zde byla už v roce 1565 postavena renesanční tvrz,“ říká na úvod prohlídky.

Jedním z prvních návštěvníků zámku byl Antonín, který přijel z Domažlic. „Vím, že se to tu dlouho opravovalo a konečně jsem se po mnoha letech dočkal toho, že se mohu podívat dovnitř. Je to něco úplně jiného než ostatní zámky,“ komentoval.

V jednotlivých pokojích je poměrně málo nábytku, ale všude dominují fresky. Lidé si jich mohou všimnout na stěnách i stropech, zobrazují hlavně cestovatelské motivy.

„Na jedné fresce je například Václav Vratislav, zvaný Tureček, který roku 1591 odjel s císařem Rudolfem II. na mírovou misi do Cařihradu. Tam ho s celou skupinou obvinili ze špionáže a dva roky strávil v nejhorším tureckém vězení. Přežil to, a když se vrátil, sepsal cestopis. Jeho přepis tu také máme,“ dodává průvodkyně.

Zámek Mitrowicz má po celé prázdniny otevřeno denně. Průběžně se zde konají kostýmované prohlídky, návštěvníci uvidí pohádku inspirovanou středověkými příběhy a také rytířské souboje.

Zámek Mitrowicz v Kolodějích nad Lužnicí se poprvé v historii otevřel návštěvníkům
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio