Zámecký archiv v Jindřichově Hradci shromažďuje dokumenty už 600 let

14. červen 2018 10:27

Už šest století funguje archiv jindřichohradeckého zámku. Jeho jádrem jsou informace o rodech Pánů z Hradce, Slavatů a Černínů. Najdou se v něm ale i dokumenty o vzniku velkostatků po druhé světové válce.

Počátky archivu zmiňuje předávací inventář panství z roku 1418. „Je tu informace, že si Páni z Hradce nechali uložit na českokrumlovském hradě truhlici s listinami různého obsahu, což by měl být počátek hradeckého archivu,“ říká Hana Železná, vedoucí jindřichohradeckého oddělení správy fondu a sbírek státního oblastního archivu v Třeboni

V Jindřichově Hradci mají čtyři archivní kulturní památky – dvě knihy a dvě listiny. Listinu z rodinného archivu Pánů z Hradce z roku 1440 zdobí celkem 68 pečetí. „Je to smír mezi pány, rytíři, zemany a královskými městy o přijetí kompaktát, třeba že přijali Jana Rokycanu jako biskupa a další,“ vysvětluje Hana Železná.

Majetek se mezi rody předával sňatkem. Poslední ženě rodu Pánů z Hradce ho musel povolit sám papež. „Tady máme dispens papeže Klementa VIII., který tímto povoluje sňatek Lucie Otýlie z Hradce a Viléma Slavaty, protože byli ve třetím stupni příbuzní. Tím se dostali do Hradce Slavatové,“ dodává Hana Železná.

Slavatové vládli na zámku v Jindřichově Hradci pouhých sto let. Když vymřeli po meči, zámek se dostal do majetku Černínů. Ti jako první zaměstnali profesionálního archiváře.

autor: hoch
Spustit audio

Související