Zájem o kované snubní prsteny roste, lidé si je mohou v kovářské dílně i sami vyrobit

8. červenec 2020

Snubní prsteny mohou být zlaté, stříbrné, ale také kovové. Na svatebním veletrhu v Českých Budějovicích to připomněli manželé Kočovi, kteří přijeli se svými výrobky z Hluboše u Příbrami.

Kovář Luboš Kočí označuje nápad na výrobu netradičních prstenů za logickou volbu. „Kováři v dospělém věku začínají mít bolavá záda, začínají dělat lehčí a lehčí věci. Ploty a mříže už byly těžké, tak jsme začali dělat prstýnky,“ vysvětlil s úsměvem.

Zájem snoubenců je podle něj velký a rok od roku stoupá. „Současný zákazník nehledá pouze zlatý prsten, ale hledá něco originálního. A naše prsteny jsou, doufám, originální od samého začátku,“ řekl.

Výroba základního kroužku mu trvá dvě až tři hodiny. Používá většinou damascénskou ocel. „To je ocel, která vznikne vrstvením dvou druhů, takže je tam vidět taková kresba,“ popsal. Prsteny doplňuje zlatem i stříbrem, ale také dřevem a jinými materiály.

Snoubenci si navíc mohou snubní prsteny zkusit vyrobit sami. „Zájemci přijedou do dílny, přeměří svoji velikost a vyberou vzorek materiálu. Pak si zkusí kování na nerezových kroužcích, a když už umí kovat, vyrábí,“ potvrdila Jana Kočová.

Spustit audio

Související