Zahrajte Pelíšky! vyzývali posluchači kytaristu a lídra kapely Blue Effect Radima Hladíka, když chtěli slyšet Slunečný hrob

20. leden 2024

Chvályhodná dlouhodobější kompilační série Supraphonu „Line“ je rozšířena o další pokračování a pojítkem čtyř desítek vybraných songů pokrývajících časově rozmezí let 1969 až 1989 je jejich baladický charakter z doznívajícího bigbítu, hard rocku, pop rocku i blues.

Stěžejními jmény dvojcédečkové kompilace jsou nejspíše Petr Novák, Jiří Schelinger, Olympic s Petrem Jandou, Luboš Pospíšil nebo Michal Prokop. A také Vladimír Mišík, jehož Slunečný hrob má po právu pořadové číslo jedna.

Této legendární a stále velmi oblíbené písničky je dobré si všimnout rovněž z toho důvodu, že měla být ve své aktualizované podobě poctou památce studenta Jana Palacha, který se v lednu roku 1969 upálil na protest proti demoralizaci společnosti započaté srpnovou okupací vojsky zemí Varšavské smlouvy. A tu si připomínáme i v těchto výročních dnech.

Písnička je však o něco staršího data a Vladimír Mišík ji s anglickými slovy zpíval už v roce 1968 na zájezdu do Finska s Petrem Novákem. Nahrávka Blue Effectu s Vladimírem Mišíkem s českým textem již nežijícího muzikanta a producenta Jiřího Smetany, otce zpěvačky Emmy Smetana, je z února 1969. Jejím kouzelným ornamentem je nádherné kytarové sólo Radima Hladíka.

A ani razantně omlazená formace Blue Effectu na Slunečný hrob při žádném koncertu nikdy nezapomněla. Ostatně, další popularitu přineslo tomuto songu uvedení ve filmu Pelíšky. Však také lídr Blue Effectu a brilantní kytarista Radim Hladík, který se už také na nás dívá z nebeských výšin, vzpomínal, že ho publikum vyzývalo: Zahrajte Pelíšky!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související