Zahradničení je kvůli vládním opatřením a omezenému cestování opět hitem

17. březen 2021 14:23

V lockdownu roste mezi Jihočechy zájem o zahradničení. Vhodných pozemků je ale na trhu nedostatek. Cena za metr čtvereční zahrádky vystoupala až ke dvěma tisícům korunám.

Bezpečný odpočinek na čerstvém vzduchu a možnost trávit volno mimo domácí izolaci. To jsou hlavní důvody, které během lockdownu způsobily velký zájem o zahrádky. Zahradničení je kvůli vládním opatřením a omezenému cestování opět hitem. Sehnat ale vhodný pozemek je třeba v Českých Budějovicích skoro nemožné.

Čtěte také

„My se snažíme být na zahradě co nejvíc, abychom se nadýchaly zdravého vzduchu,“ svěřuje se paní Jana. Spolu se sestrou Květou mají zahrádku kousek od centra Českých Budějovic u Husovy kolonie. Jezdí tam hlavně o víkendu. Ještě častěji míří během lockdownu do této zahrádkářské oblasti Tereza Vojtěchová:

„Já jsem v důchodu, tak jezdím pomalu každý den, jenom tady sedím na židli, uvařím si kafíčko,“ popisuje mimo jiné v reportáži.

Ceny rostou, zájemců je víc

Vládní omezení kvůli koronaviru způsobila velký zájem o zahradničení. Sehnat dnes zahradu například v Českých Budějovicích je podle makléřů velký problém. Pokračuje realitní konzultant Tadeáš Vaverka:

„O zahrádky je teď enormní zájem. Bůhví, kdy se bude moct vycestovat někam do zahraničí. Lidi neví a chápou, že v příštích měsících, možná i letech, bude ta vlastní zahrádka jedinou variantou, jak někde upustit páru a mít trochu klidu.“

Zájem o zahrádky kopírují i ceny, které skokově vzrostly. V Českých Budějovicích se vyšplhaly až na dva tisíce korun za metr čtvereční. Podle Tadeáše Vaverky jsou si majitelé vědomi toho, jaký je trh a co si za to mohou říct.

„Zahradu koupíte od 1 500 klidně i do 2 000 korun za metr. Jsou to pozemky, jako každé jiné a těch víc nebude v těch příměstských a městských částech. Těch prostě ubývá,“ dodává Vaverka.

V posledním roce roste kvůli pandemii koronaviru a vládním omezením také zájem o chaty a chalupy. Češi se totiž kvůli vládním opatřením vrací před rok 1989, kdy bylo chalupaření naším typickým fenoménem. Před několika lety bylo na realitních serverech na výběr z mnoha chalup či chat. Pořídit teď pěknou nemovitost je ale opravdu obtížné. Na jednu nemovitost je často až dvacet zájemců. Ceny jsou podobně jako u zahrádek až dvojnásobné.

Jak ale Tadeáš Vaverka upozorňuje, během hospodářské krize může na rozdíl od rodinných domů přijít u rekreačních objektů pokles cen.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio