Právě před rokem vyhlásila vláda kvůli pandemii koronaviru poprvé nouzový stav

12. březen 2021

Přesně si vybaví, kdy se dozvěděla o prvním jihočeském pacientovi s covidem nebo o prvním úmrtí. Ředitelka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová má za sebou zřejmě nejtěžších dvanáct měsíců svého života.

„Vlna solidarity byla na jaře obrovská, Jihočeši byli skvělí, velmi nás podporovali, psali nám hezké esemesky a maily. Dostali jsme nějaké dárky, ovoce, čokoládu… řízek, salát, takže děvčata, která pomalu neměla čas si zajít na oběd, tak o ně bylo postaráno. Samozřejmě byli ti, kteří nám nadávali, hodně jsme si vyslechli,“ vzpomíná ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová na jaro, kdy s týmem začala být pod velkým tlakem.

K vyhlášení nouzového stavu došlo 12. března

Ona má ale v živé paměti hlavně den předtím: „…kdy jsme zaznamenali první pozitivní případ covidu. Byl to pán, který pracuje v Německu. Nebylo to riziko zavlečení, jak jsme se domnívali z Asie, z Číny, nebo z horských středisek Itálie.”

Popisuje, že si přesně pamatuje i den, kdy se dozvěděla o prvním mrtvém pacientovi na jihu Čech na začátku dubna. Musela se naučit denně komunikovat s novináři, ale také totálně přeorganizovat práci na hygienické stanici a nabrat spoustu sil na trasování.

„Takže jiné činnosti se musely utlumit, například kontroly potravinářských provozů. Následně jsme zjistili, že ani toto nestačí. Krajský úřad nabídl zaměstnance úřadu, ty jsme museli proškolit. Také byli zpočátku zděšeni, že nejsou odborníci a mají komunikovat s osobami, které jsou pozitivní.“

Udělala by něco s odstupem času jinak?

„Od začátku jsem to dělala podle svého nejlepšího vědomí. Tím cílem bylo zajistit co nejnižší výskyt v jižních Čechách. Některá rozhodnutí, kdyby byla na nás, možná bychom je dělali jinak, ale ta rozhodnutí byla centrální. Samozřejmě, že někdy je lepší dělat lokální opatření, ale někdy je třeba mít centrální. Ta jejich kombinace je důležitá.“

Vybavuje si dodnes i momenty, kdy se nakáza začala na jaře šířit v jedné velké firmě na Prachaticku, nebo když na podzim musela na krizovém štábu přiznat, že už hygiena nestíhá trasovat. Vedle změny v systému práce jí pandemie zasáhla i do osobního života.

Co bude dál

Nadcházející týdny na jihu Čech vidí Kvetoslava Kotrbová jako kritické. Počítá s tím, že se do kraje přesune vlna, která prošla Karlovarskem a Plzeňskem

„Teď už tady je, protože hlásíme týdně v průměru kolem 750 nových případů, někdy tisíc. Ten vysoký výskyt, než zaberou protiepidemická opatření, se chviličku drží.“ Přemýšlí 61letá Květoslava Kotrbová, která je v čele jihočeské hygieny od roku 2016.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Jihočeští hygienici při setkání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem
autor: Petr Kubát
Spustit audio