Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky od Jany Černé kombinují blaženou sladkost i kyselost chutí
Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky připravila Jana Černá z Ústí nad Orlicí. Měkoučké maso ovoněné špekem a chuť cibulky se zelím pohladí nejen vaše chuťové pohárky, ale i duši. Kombinace sladkosti a tučnosti masa je hotové blaho v ústech.
- Na 5 závitků:
- 500 kg vepřové krkovice
- 500 g kysaného zelí
- 3 velké cibule
- 150 g špeku (nejlépe vyuzeného)
- 3 lžíce sádla
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- Na knedlíky:
- 5 velkých brambor
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 100–175 g hrubé mouky
- 125–175 g dětské krupičky
Postup
Krkovici nařežeme na silnější plátky zhruba 1 cm silné. Plátky naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.
Na každý plátek použijeme jeden stroužek česneku, který rozmačkáme přes mačkadlo a rozetřeme prstem také z obou stran.
Vezmeme jeden a půl cibule, nakrájíme ji na půlměsíčky a pečlivě zamícháme do kyselého zelí, které jsme zbavili vody. Tuto náplň klademe na plátky masa tak, že doprostřed uděláme větší bal ze zelí.
Rada: Pokud je plátek dostatečně široký, tak je lepší udělat zámotek se širší strany a přišpendlit krátkou špízovací jehlou. Nevadí, když zelí vyčnívá. Jakmile se maso v troubě zatáhne, zelí nebude vypadávat.
Nakrájíme si zbylou cibuli a nasypeme ji do pekáče. K cibuli přidáme zhruba 3 lžíce sádla a na tento podklad posadíme závitky, které poklademe vrstvičkou špeku.
Pečeme přikryté v troubě při 200 ºC zhruba 75 minut doměkka.
Na chlupaté knedlíky si připravíme jednu velkou bramboru na osobu. Brambory oloupeme, na struhadle nastrouháme na jemnou kašičku a necháme z nich zhruba 15 minut vylučovat vodu.
Nastrouhané brambory zvážíme. Polovina jejich hmotnosti bude odpovídat hmotnosti hrubé mouky a krupičky (půl na půl) dohromady.
Přebytečnou vodu z brambor slijeme, brambory osolíme, přidáme do nich vejce a polovinu z odváženého množství mouky a krupice.
Podle hustoty mouku i krupici postupně přidáváme. Těsto se nesmí lepit, ale nesmí se to s moukou ani přehnat, aby těsto nebylo tvrdé.
Z těsta odkrajujeme kousky, které o mísu ještě trochu ohladíme, a dáváme do vroucí vody vařit. Po vyplavání knedlíku na hladinu vaříme 7 minut.
Podáváme s osmaženou cibulkou.
Jana Černá
Recept zná od dětství, protože tyhle závitky vařil její tatínek a všem moc chutnaly. A proč ‚záhorácké‘? „Zřejmě za horami rostlo zelí a kopali tam brambory,“ směje se paní Jana.
Na uvítanou nám připravila kakaovo-ořechový dort s třešňovým džemem a pořádnou porcí šlehačky navrchu. Byl vynikající a skvěle se hodil jako zákusek před začátkem práce na soutěžním receptu.