Zahájení na Vltavě a jako maskot vydra. Jihočeský kraj hostí olympijské hry dětí a mládeže

15. květen 2024 14:28

V neděli 23. června začnou letní olympijské hry dětí a mládeže. Soutěže se budou konat na několika místech Jihočeského kraje, slavnostní zahájení se uskuteční na řece v Českých Budějovicích. Organizátoři už také představili a pokřtili medaile s logem her.

Z kajaku pokřtila medaile juniorská mistryně světa a Evropy ve slalomu na divoké vodě Kateřina Švehlová. Byla prvním sportovcem, který si medaili prohlédl zblízka. „Podle mě jsou moc hezké a  doufám, že budou všem slušet,“ řekla.

Autorkou loga her, které je i na medailích, je studentka Střední umělecko-průmyslové školy v Bechyni Klára Kochová. „Z naší třídy grafického oboru jsme navrhovali všichni. Já jsem se snažila co nejvíc inspirovat Jihočeským krajem, chtěla jsem použít barvy kraje, symbol, který je jasný, to znamená rožmberskou růži, a zároveň jsem chtěla, aby to mělo nějaký nádech sportu, tak jsem zvolila míč,“ popsala.

Slavnostní zahájení v neděli 23. června by se mělo odehrávat přímo na řece Vltavě, a to u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích. „Bude to takové poselství pro naše reprezentanty na olympiádě v Paříži. Dětská olympiáda je inspirována tou velkou a pokud v Paříži bude zahájení na Seině, tak tady na Vltavě,“ vysvětlil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Maskotem olympiády dětí a mládeže na jihu Čech je vydra Sunny. Hry potrvají do 27. června.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související