Začalo první kolo prezidentských voleb. Na speciálních drive-in stanovištích mohli hlasovat lidé s covidem

12. leden 2023 08:24

Ani jeden volič v Českých Budějovicích nevyužil možnost hlasovat při prezidentských volbách na speciálním drive-in stanovišti. Místo sloužilo pro lidi, kteří jsou kvůli covidu v izolaci. Stanoviště mělo zázemí na parkovišti v areálu krajských silničářů. Drive-in místa byla připravená také v dalších šesti jihočeských okresních městech.

„Naše stanoviště je vybaveno počítačem, tabulkou, kam budeme zapisovat voliče, dále máme úřední obálky, hlasovací lístky, pokud si je volič nepřiveze sám, i obálku na voličské průkazy a samozřejmě hlasovací urnu,“ popsala Lenka Malovcová ze správního oddělení krajského úřadu v buňce, která sloužila jako zázemí pro volební drive-in místo.

„Nevíme, kolik přijede voličů. Oficiálně je v izolaci kvůli covidu v okrese České Budějovice patnáct lidí,“ dodala. Nízkému počtu lidí v izolaci odpovídal nakonec také celkový počet voličů.

Na rozdíl od voleb v roce 2020 a 2021, kdy pomáhala armáda, se tentokrát na organizaci podílel Hasičský záchranný sbor, který poskytl úředníkům zázemí. „Je to jeden z našich kontejnerů, které používáme například při dlouho trvajících zásazích. V Českých Budějovicích stojí tento kontejner, v okresních městech jsou nafukovací stany,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Stejnou možnost hlasovat na drive-in stanovištích budou mít lidé znovu 25. ledna v případě konání druhého kola prezidentských voleb.

Spustit audio

Související