Z mostu v Týně nad Vltavou zbyly jen pilíře. Auta řeku překonávají po provizorní spojnici

6. listopad 2023 15:35

Stavbaři už odstranili větší část mostu přes řeku Vltavu v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku. Položili nové ocelové nosníky, projekt tak má za sebou důležitý milník. Kvůli uzavírce frekventované silnice, která po mostě vede, vzniklo jen o pár desítek metrů dál provizorní přemostění. Na něj si řidiči podle radnice zvykli rychle.

„Nosníky teď spojujeme takzvanými spřahovacími deskami. Na tyto desky potom přijde mostovka, vozovka a veškeré nutné vybavení. Už vidíme novou konstrukci, zbývá most dopracovat, aby mohl být zprovozněn, ale svojí novou podobu už má,“ popisuje mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková.

Z původního vltavotýnského silničního mostu zbyly jen pilíře. „Rekonstruujme horní stavbu tohoto mostu, spodní zůstává, i když ji samozřejmě sanujeme,“ potvrzuje Iveta Štočková.

Provoz na vedlejším provizorním přemostění je frekventovaný, ale plynulý. Podle starosty Karla Hladečka je rekonstrukce sice velkým zásahem do života města, zatím se však obešla bez vážnějších komplikací. „Pouze v ranních a odpoledních špičkách se to trochu zahlcuje, ale nedochází tam k žádným výrazným problémům. Teď před zimou řešíme údržbu, která by měla být stejná jako u předchozího silničního mostu,“ uvádí.

Stále tak platí, že nový most v Týně nad Vltavou bude v provozu začátkem července 2024. Do září pak ještě stavbaři budou odstraňovat provizorní přemostění. Jihočeský kraj jako investor za vše zaplatí zhruba čtvrt miliardy korun.

Spustit audio

Související