Z kravaty si můžete vyrobit originální šperk nebo v ní obarvit kraslice

2. září 2015

Na charitativním Kabelkovém veletrhu se letos kromě tašek prodávaly i kravaty. Byl to nápad českobudějovické kreativní publicistky Moniky Brýdové, která má řadu tipů, jak tento módní doplněk využít. Některé prozradila v pořadu Dámská jízda Mirky Nezvalové.

„Většina lidí bere kravaty jenom jako součást pánského šatníku, nicméně my tvořiví z nich můžeme vyrobit spoustu dalšího. A protože vím, že nejen ředitelům a manažerům se doma povaluje nějaká ta nenošená kravata, tak jsem si říkala, že by bylo dobré sbírat i tyto módní doplňky,“ vzpomíná Monika Brýdová. Nakonec lidé darovali tisícovku kravat.

Monika Brýdová ukazuje originální náhrdelník vyrobený z kravaty

Monika Brýdová například navrhuje vyrobit z kravaty originální náhrdelník. „Výhodou je, že se kravaty většinou šijí z hedvábí, což je velmi vzácný materiál a normálně ho v tolika barvách jen tak neseženete,“ komentuje.

Výroba náhrdelníku je podle ní snadná. Stačí kravatu rozpárat, vyndat z ní vnitřní vložku a dále pracovat s krásnou hedvábnou látkou. „Já jsem ji sešila, takže vznikla taková rourka, do které jsem dala lehké vatové kuličky. Pak jsem navlékla na drátek korálky a obmotala ho mezi kuličkami. Vznikl nádherný hedvábný šperk a ještě mi půlka kravaty zbyla. Z té se dá udělat třeba pouzdro na mobil,“ popisuje.

Na Kabelkovém veletrhu si Monika Brýdová zásobu kravat doplní, protože má ještě spoustu plánů. „Dají se udělat ještě jiné šperky a určitě se pokusím o kabelku z kravat. Mám v plánu, že na veletrhu koupím takové, které se k sobě barevně hodí, a pak je vlastně budu jen sešívat. Vznikne velice zajímavá kabelka,“ říká.

Kravaty je ale možné využít i na barvení velikonočních kraslic. Stačí opět kravaty rozpárat a do hedvábné látky zabalit bílá vajíčka. Ta se pak vaří ve vodě. „Prý jsou dokonce na kraslicích vidět ty vzory, které byly na kravatě, tak jsem moc zvědavá,“ uzavírá Monika Brýdová.

Čtěte také

Spustit audio