Vzpomínka na malíře a autora knihy Labutě... Labutě Oldřicha Smutného

15. září 2013

Tipy na nové knihy; Vzpomínka na malíře a autora knihy Labutě... Labutě Oldřicha Smutného; Recenze Olgy Walló na knihu Carlos Ruiz Zafón: Nebeský vězeň; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Vladimíra Klimecká: Druhý život Marýny G.
18. ročník Literární ceny Knižního klubu vyhrál právě tento román z pera zatím málo známé, pouze regionálně publikující autorky z Kyjovska. Přesto její kronika jedné velké valašské rodiny zaujala porotu natolik, že jí cenu přiřkla. Klimecké jde především o ženské osudy, a tak je tato rodová sága zaměřená právě čtyři ženské příběhy na pozadí neklidného 20. století: sledujeme je od první světové války až do současnosti.

Alois Sassmann: Kořeny. 4. díl
Musíme také připomenout, že vychází už 4. díl Kořenů. Oblíbený pořad ČRo České Budějovice připravují po několik let redaktor Filip Černý a genealog Alois Sassmann. Právě na základě tohoto pořadu vznikají také publikace, které shrnují Sassmannova genealogická pátrání v jihočeských archivech, jak říká i podtitul knihy Putování po starých rodech aneb co jste na jihočeské frekvenci 106,4 FM slyšeli i neslyšeli. Pokud se tedy zajímáte o minulost a chcete se dozvědět něco zajímavého o kraji, kde žijete, nenechte si ujít 4. díl Kořenů z nakladatelství Karmášek.

Kateřina Dehningová: Cesta za datovou čáru
Možná jste po létě ještě plni cestovatelských zážitků: novinka z NLN je z pera ženy, která už toho projela a prošla opravdu hodně. Kateřina Dehningová poznala Evropu, Severní Ameriku i Austrálii a ve své knize Cesta za datovou čáru aneb Tam, kde zítra je už včera, nás zve na toulky Austrálií, Novým Zélandem a ostrovy Bali a Tahiti. Nejsou to jen letmé postřehy uspěchaného turisty, ale i úvahy a zamyšlení nad místy, která popisuje, líčí nám setkání se zajímavými lidmi a vůbec v nás probudí chuť vyrazit na cesty hned zítra.

Karel Satoria. Marek Orko Vácha: Život je sacra zajímavej
A tohle je hezký název knihy, ani bychom ten jemný humor od nakladatelství Cesta, zaměřeného především na křesťanskou literaturu, nečekali. Ale Karel Satoria, římskokatolický kněz a disident, dnes jako bratr Martin člen řádu trapistů, rozhodně smysl pro humor nepostrádá. Přestože jde o knihu přemýšlivou a závažnou, přečtete ji se zájmem.

Jiří Zizler: Ivan Diviš
Jiří Zizler napsal monografii Ivan Diviš. Výstup na horu poezie. Je to kupodivu první syntetická práce o tomto významném moderním českém básníkovi a jeho díle. Beránek na sněhu, Odchod z Čech a Moje oči musely vidět – to je Divišova exilová trilogie, kterou autor monografie staví v jeho díle nejvýše. Knihu vydává Host.


VZPOMÍNKA na malíře a autora knihy Labutě... Labutě Oldřicha Smutného

10. září se na lesním hřbitově v Písku rozloučili přátelé i veřejnost s malířem Oldřichem Smutným, který zemřel v první zářijový den v Putimi. Právě jihočeská Putim, kde měl od roku 1962 u Podkostelního rybníka svůj ateliér, byla vedle Prahy jeho druhým domovem. Kromě mnoha obrazů tu vznikla i kniha Labutě... Labutě, která vyšla v nakladatelství Albatros začátkem 80. let. Archivním rozhovorem s autorem si ji dnes připomeneme.


RECENZE Olgy Walló

Carlos Ruiz Zafón: Nebeský vězeň

Logo

Mnozí soudí, že epocha tištěného slova, epocha Gutenbergova, je u konce. Ti, kdo dosud čtou beletrii, se tak stávají sektou zasvěcenců, získávají nálepku pošetilých staromilů. V soutěži o jejich přízeň vzniká nový typ vyprávěcího rámce, který slučuje intelektuální pronikavost s akčním dějem, neseným sympatickými, v podstatě romantickými hrdiny, které si čtenář zapamatuje a ochotně se s nimi setká i v dalším příběhu. V soutěži o tenčící se přízeň čtenářů vysoce boduje Carlos Ruiz Zafón, Katalánec, který od svých třiceti let žije a pracuje v Los Angeles, patří k nejprodávanějším autorům španělského jazyka.

Narodil se v roce 1964 v Barceloně a Barcelona zůstala jeho duchovní otčinou i magickým dějištěm jeho románů. “Nebeský vězeň“ je třetí knihou z mnohovrstevného vyprávění o jednom antikvariátu a strhujících dobrodružstvích – duchovních i fyzických – které prožívají jeho majitelé. První knihu této volné série „Stín větru“ napsal Zafón v roce 2001, dnes již byla přeloženo do více než třiceti jazyků, česky vyšla hned v několika vydáních. Ústřední ideou je tu pohřebiště zapomenutých knih.

Dovolte mi citát: „Povím ti, co můj otec řekl mně. Když nějaká knihovna přestane existovat, když nějaké knihkupectví zavře a nějaká kniha upadne v zapomnění, my, strážci, kteří o tomto místě víme, se postaráme o to, aby se dostala sem. Knihy, které už nikdo nepamatuje, knihy ztracené v čase tu žijí navždy s nadějí , že se jednou dostanou do rukou nového čtenáře. Každý, kdo sem vejde, si musí vybrat jednu knihu a přisvojit si ji.“

A potom se stanou podivuhodné věci. „Nebeský vězeň“, třetí román této série, vydal v roce 2013 Knižní klub opět v plynném a spolehlivém překladu Atheny Alchazidu, v němž můžeme vychutnat vysokou básnivost, spád i jemnou ironii Zafónova jazyka. Příběh začíná roku 1957 a zavádí nás zpět do let španělské občanské války a do dusna caudillova režimu. A ovšem – do Barcelony, tajuplného města staré kultury, prudkých vášní, gotiky a Gaudího. Zafón, duší básník a nostalgický intelektuál, vsadil na vysokou profesionalitu. Je vynikajícím představitelem nového typu literárního bestselleru, který ví, že kniha musí vyvážený způsobem oslovit co nejširší škálu čtenářů, aby obstála na trhu. Setkání s jeho hrdiny zaručeně nezklame.


SOUTĚŽ

Odpověď: Josef Hiršal byl básník, prozaik a překladatel, který zemřel před 10 roky a kterého jsme si připomněli v naší malé literární soutěži.
Výherci: I. Bartůšková, J. Brožová, I. Jakubová, E. Kantorová, M. Petrášková, D. Zabloudil
Nová hádanka: 19. září roku 1908 se narodil finský spisovatel Mika Waltari, jehož asi nejslavnější knihou je skvělý román Egypťan Sinuhet. Určitě nebude těžké odpovědět na naši soutěžní otázku: jaké povolání má titulní hrdina této knihy?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio