Výtvarnice Ivanka Wolková

22. prosinec 2012

Vůně čerstvého pečiva, krásná atmosféra, milý úsměv – taková bývají předvánoční setkání s Ivankou Wolkovou.

Její „kynuťáčky“, dokonale propracované a dozlatova upečené, budí nadšení dětí i závist méně zdatných hospodyněk, ke kterým patří i autorka tohoto článku. Ale i ty nejšikovnější si dobře rozmyslí, jestli se pustí do pečení celého betléma z kynutého těsta. Ivanka Wolková se takového úkolu vůbec nebojí. „Musím říci, že mě kynuté těsto nezlobí,“ směje se, „budovala jsem si ho docela dlouho: sem tam jsem něco přidala, sem tam něco ubrala, vyzkoušela tu i onu mouku a nakonec jsem se dostala k takovému, které mi vyhovuje. Už přesně vím, co tam dát, a zatím se mi nestalo, že by se nepovedlo!“

Zatímco perníkové betlémy jsou poměrně běžné, ty „kynuté“ se moc často nevidí. Od Ivanky Wolkové si je vyžádalo například speciální muzeum betlémů na Karlštejně. „ Myslím, že se tam docela líbily,“ vzpomíná, „ ale pracovnice muzea mi pak volala, že už jim malí návštěvníci snědli ovečku a pasáčka!“ Popravdě řečeno se tomu nedivím: odolat krásně zbarvenému pečivu není snadné. Ivanka Wolková si ale z pomíjivosti svých mistrovských kousků nic nedělá. „Není žádný problém připravit těsto a upéci nový betlém. Tyhle výrobky se samozřejmě dají uchovat, ale musely by se chemicky ošetřit.“

Precizně vypracované kousky prozrazují, že Ivanka Wolková umí s měkkým materiálem dokonale pracovat. V mládí si přála studovat bechyňskou keramickou školu, ale nakonec to osud zařídil jinak a výtvarná práce pro ni zůstala jen koníčkem. Byl to zato koníček na celý život a přinesl jí hodně radosti.

Šikovné ruce zdědila Ivanka Wolková po své babičce a lásku k lidovým tradicím si do života přinesla z domova. Jako nadaná zpěvačka a tanečnice se brzy stala členkou Úsvitu, kde se setkala s legendární osobností jihočeského národopisu Zorkou Soukupovou. Vyzkoušela si nejen práci s kynutým těstem, ale doslova devatero řemesel, jak se jmenovala její nedávná výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Mohli jsme na ní obdivovat i její kraslice, výšivky, drhání, a dokonce i onu vysněnou keramiku, ke které se Ivanka Wolková nakonec přece jen dostala.

Krásné výrobky Ivanky Wolkové můžete obdivovat nejen v předvánočním čase. Jako lektorka lidových řemesel předvádí po celý rok staré techniky dětem přímo ve školách. Letošek jí přinesl velkou radost: od Jiřího Zimoly dostala Cenu hejtmana Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic našeho regionu.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenala redaktorka Hana Soukupová.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio