Výstava Rozsviť se modře zdobí do konce dubna kavárnu budějovického rozhlasu

20. duben 2019 14:15

Upozornit veřejnost na problematiku autismu a zviditelnit práci organizace Auticentrum má výstava v rozhlasové kavárně v ulici U Tří lvů v Českých Budějovicích. Obrázky dětí z Auticentra tu jsou k vidění do konce dubna.

„Měsíc duben je věnovaný autismu, tak jsme tuto výstavu chtěli pojmout jako osvětu,“ říká terapeutka Auticentra Kamila Vedlová.

V úvodu výstavy najdou návštěvníci informace o Auticentru, poskytovaných sociálních a aktivizačních službách i vizích a cílech do budoucna. Následují obrázky klientů, kteří navštěvují výtvarnou dílnu.

Je tu například Tajuplný vesmír od šestileté Báry nebo Sečtělá slepice od čtyřletého Marka. „Ne vždy je to tak jednoduché, jak to vypadá. Ne všechny děti s autismem mají dobrou představivost a dobrou motoriku, takže používáme různé strukturované postupy, které jim napomohou výkresů docílit,“ popisuje Kamila Vedlová.

Ta výtvarné dílny v Auticentru vede, proto má citový vztah ke všem obrázkům. Zvlášť ale poukazuje třeba na vesmírné houby nebo rozverné rybky. „Ač se zdají být jednoduché, trvalo dlouhou dobu, mnoho setkání, než jsme je dokončili,“ vysvětluje.

Kromě výstavy Rozsviť se modře pořádá Auticentrum v dubnu také osvětové akce, jako je Modrý běh nebo konference Život s autismem na Jihočeské univerzitě.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související