Vysokoškoláci se zaměří na dopravu v Č. Budějovicích

3. květen 2005

Pětatřicet studentů technických univerzit z Česka, Rakouska a Maďarska se bude od 30. května do 3. června zabývat dopravní situací v Českých Budějovicích. Výsledkem jejich týdenní konference budou návrhy, jak zlepšit například podmínky pro cyklisty, systém veřejné dopravy či jak ulevit místům přetíženým automobily.

Studenti, které budou Budějovice hostit v rámci 16. ročníku Středoevropského projektového semináře (MEPS), dostanou osm konkrétních zadání. "Bude mezi nimi celková koncepce cyklistických tras ve městě, přechody pro chodce na průtazích centrem města či zefektivnění městské hromadné dopravy," řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma. Upřesnil, že studenti budou řešit podobu Mariánského náměstí, dále cyklistické trasy ze sídlišť Máj a Šumava do centra, křižovatky ulic Husova, Oskara Nedbala, Rošického, Boreckého, odklonění dopravy z křižovatky ulic Rudolfovská a Nádražní a propojení ulic Strakonická a Milady Horákové. Jejich návrhy zůstanou v majetku města, které se jimi může inspirovat.

Seminář se koná každý rok v jiném městě z těchto tří zemí, které se pravidelně střídají. "Výsledné projekty mají zpravidla vysokou úroveň, představují jiný pohled na danou situaci," uvedl Thoma, podle něhož bývají některé návrhy uplatněny i v praxi. Jako příklad uvedl Mladou Boleslav, kde se seminář konal v roce 2003 a hned dva z představených projektů studentů našly praktické uplatnění.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio