Vysoké ceny nafty drtí dopravce, žádají o pomoc vládu i kraje

16. březen 2022 15:44

Ceny benzinu a nafty klesají. Litr Naturalu 95 zlevnil od neděle do úterka o jednu korunu a 36 haléřů za litr. Levnější je i nafta. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS. Ceny pohonných hmot se ale stále drží na historických maximech a ohrožují tuzemské dopravce.

„Když stála nafta třicet korun, vyšla tisícilitrová nádrž u tahače na třicet tisíc, teď se dostala na padesát tisíc. To je dvacet tisíc navíc na tahač, a když těch tahačů máte deset, je to o 200 tisíc víc na jedno natankování. A to je jen tekutina, která se prožene výfukem,“ počítá ředitel divize nákladní dopravy společnosti Comett Plus v Táboře Radek Šrůma.

Podle něj dopravci za současné situace nemohou dále poskytovat služby za stávající ceny. Profesní sdružení proto jedná s vládou o možných řešeních. Patří mezi ně například snížení spotřební daně.

Čtěte také

„Druhá věc, co by nám pomohla, je odložení splátek leasingů. Když se odloží leasingy, což tedy musí posvětit Česká národní banka, firmám zůstanou peníze na účtech, budou mít hotovost na naftu, na výplaty. To by pro nás bylo hrozně důležité,“ dodává Radek Šrůma.

Na výsledek jednání s vládou čeká i generální ředitel českobudějovické společnosti GW Jihotrans Robert Krigar, jehož firma řeší nejen cenu paliva, ale i jeho nedostatek na trhu. „Bohužel řešíme naftu ze dne na den a jsme rádi, když seženeme cisternu, a vůbec nehledíme na cenu. Všichni naftu syslí. My potřebujeme čtyři cisterny denně, a když mám tři a půl, tak jsem spokojen,“ popisuje.

Pokud zůstanou ceny nafty vysoké, dopravci zajišťující autobusovou a vlakovou dopravu mohou žádat o finanční kompenzace Jihočeský kraj. To ale zatím podle jednatele společnosti Jikord Jiřího Kafky oficiálně nikdo neudělal.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související