Výsledky voleb

4. listopad 2002

Už v noci ze soboty na neděli zahájila v Českých Budějovicích povolební jednání vítězná ODS, která v pětačtyřicetičlenném městském zastupitelstvu získala 18 křesel. Jednat budou se všemi subjekty s výjimkou KSČM. Volební výsledky ČSSD, KDU-ČSL a sdružení nezávislých kandidátů dávají možnost k zajímavým modelům. ODS si je vědoma i toho, že také US-DEU může přinést hlasy do povolebního uspořádání. Zatím je těžké odhadovat, jak jednání dopadnou, protože si strany jen vyměnily stanoviska a teprve následující dny přinesou výsledky.

Prachatické zastupitelstvo má 21 členů. Největší počet míst obsadí ODS - 7 křesel. Sociální demokraté a komunisté získali shodně po 3 mandátech. Po dvou křeslech mají pak lidovci, unionisté a sdružení nezávislých. Konečně 1 mandát připadne sdružení nezávislých kandidátů pro město Prachatice. Prachatice zaznamenaly poměrně vysokou volební účast 46 procent.

V Českém Krumlově vyhrála ODS s 6 mandáty v 23 členném zastupitelstvu. Pět křesel získalo sdružení nezávislých Město pro všechny, kde kandidoval bývalý starosta Antonín Princ. Třetí příčku obsadili komunisté s 4 mandáty, o jeden méně mají sociální demokraté a koalice KDU-ČSL a Unie svobody Deu. Dva mandáty pak patří českokrumlovským demokratům. K urnám přišlo 38,5 procenta oprávněných voličů.

V Táboře získala nejvíce křesel ODS - 7. 6 křesel Tábor 2002, ČSSD 5 a KSČM 4 křesla. Po dvou mandátech má Tým Tábor a první Sdružení nezávislých kandidátů a jedno křeslo SNK-město i mládeži.

Ve Strakonicích získala Volba pro město a ČSSD každá po 4 křeslech, KSČM 3 mandáty, po jednom nezávislí a ODA, ODS získala nejvíc - 6 křesel a KDU-ČSL 2 mandáty.

V Písku získala KSČM 5 křesel, stejně tak volba pro město a ČSSD. KDU-ČSL získala 2 křesla a 10 mandátů ODS. Koalice US-DEU a ODA zůstala pod pětiprocentní hranicí - nezískala v Písku žádný mandát.

autor: čro čb
Spustit audio