Vypracování nového územního plánu Českých Budějovic nabírá zpoždění

16. leden 2019 10:28

Cesta k vypracování nového územního plánu Českých Budějovic se znovu komplikuje. Rada města zrušila výběrové řízení na zhotovitele dokumentu, a to ve chvíli, kdy už znala vítěznou firmu.

Zakázku za zhruba 15 miliónů korun vypsalo loni předchozí vedení radnice poté, co platnost poslední velké změny územního plánu zrušil Jihočeský kraj. Podle některých členů současné koalice byla soutěž pro město nevýhodná.

„Nastavené kritérium kvality nedává záruku toho, že byl ve vypsané veřejné zakázce vybrán ten nejlepší,“ vysvětluje náměstek primátora Ivo Moravec, proč radní zrušili výběrové řízení na nový územní plán.

Zda radnice vypíše zakázku znovu a jinak, zatím není jasné. „Já si myslím, že bychom ji měli vypsat co nejdřív, protože my si nemůžeme dovolit několik týdnů diskutovat o tom, kterou variantu zvolíme, když nám neúprosně ubíhá čas,“ říká Ivo Moravec.

Současný náměstek pro architekturu a urbanismus František Konečný byl součástí i předchozího vedení města. Na otázku, jestli zakázku vypsalo špatně, odpovědět nedokázal. „To nedokáži takto posoudit. Já jsem dokonce byl v té komisi, která to posuzovala, a komise doporučila radě města vítěze, který dal nabídku nejvýhodnější. Já ctím rozhodnutí rady jako kolektivního orgánu a opravdu bych nerad říkal svůj osobní názor,“ uvádí.

České Budějovice musí pořídit nový územní plán. Bude stát nejméně 15 milionů

Máme příliš romantickou představu o útěku z města. Na snímku satelitní městečko v Třešti

Poslední úprava územního plánu Českých Budějovic z roku 2015 obsahovala podle krajského úřadu chyby. A tak ji odbor územního plánování neuznal.

Úplně nový, nebo kompletně změněný územní plán musí mít České Budějovice ze zákona platný do roku 2022.

Podle člena městské komise pro architekturu a územní rozvoj Miroslava Vodáka se dá jen těžko odhadnout, zda ho radnice do té doby vůbec stihne připravit. „Je to neuvěřitelně složitý dokument, který dneska nesouvisí pouze s architekturou a urbanismem, ale je tam hodně právnických záležitostí, které se týkají připomínkování celého plánu ze strany veřejnosti, dotčených orgánů a tak dále. Většina krajských měst se nedostala při zpracování územního plánu pod čtyři roky,“ připomíná.

Pokud radnice tento úkol nezvládne splnit, znamenalo by to, že se po roce 2022 zastaví veškerá výstavba i rozvoj ve městě.

Spustit audio

Související