Vyhořelému pivovaru v Jindřichově Hradci chtějí vdechnout nový život

13. červenec 2017

Desítky let chátral, až nakonec v roce 2011 vyhořel. To je osud bývalého pivovaru v areálu jindřichohradeckého zámku. Soukromý majitel měl velkolepé plány na přestavbu objektu na lázně, ale žádný nevyšel. Nakonec loni koupilo pivovar město.

Radnice už začala se záchranou objektu. „Tady to bylo všechno znečištěné, byly tu různé nánosy, spadly konstrukce, trámy. Vypadalo to šíleně,“ říká Václav Bombala, který má na starosti stavební dozor a dohlíží na vyklízení bývalého pivovaru a potom i na jeho provizorní zastřešení.

Protože bývalý pivovar stojí v areálu zámku a je stále památkově chráněný, město bude muset při rekonstrukci zachovat jeho venkovní vzhled, klenuté stropy v přízemí a zůstat by měly i některé technologie, které sloužily při výrobě piva. „Zřejmě některé kusy pak zůstanou jako exponát,“ dodává Vladimír Krampera, vedoucí odboru rozvoje.

Ohořelou střechu je nutné provizorně opravit. „Část, kde jsou tašky, bude zakrytá plachtou a do části, kde už není žádný krov, dáme prostorové lešení a plech,“ popisuje Václav Bombala.

S dalším využitím objektu bývalého pivovaru teď můžou radnici poradit obyvatelé i návštěvníci Jindřichova Hradce. Své návrhy mohou posílat do konce srpna na odbor rozvoje. Potom se jimi bude zabývat pracovní skupina.

Často zaznívá názor, že by bylo dobré obnovit výrobu piva. Jestli tento návrh projde, bude jasné zřejmě až na přelomu roku.

Vyhořelý bývalý pivovar v areálu jindřichohradeckého zámku nakonec koupilo město. Chce objekt zachránit
autor: hoch
Spustit audio