Vratislav Maňák: Přinesla mě bouřka. Překvapivý narozeninový příběh

10. červenec 2021

Jedná se o poetické vyprávění malého Toma, který se těší na oslavu svých osmých narozenin, protože ho čeká let balonem.

Čte: Michal Křížek
Napsal: Vratislav Maňák
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 10. 7. 2021
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2020.

Povídka vyšla v autorově debutu, v knížce s názvem Šaty z igelitu. V roce 2012 za ni Vratislav Maňák dostal Cenu Jiřího Ortena. Inspirací pro napsání povídky Přinesla mě bouřka byl autorovi jeden zážitek ze Spojených států. Proto ty tak nečeské reálie – cesta do školy trvá Tomovi pěšky víc než hodinu, lány kukuřice, kam oko dohlédne... A k tomu jazyk osmiletého kluka.

Vratislav Maňák se narodil v roce 1988 ve Stříbře. Ač odešel studovat žurnalistiku a mediální studia do Prahy, kde po škole už zůstal, ke svému rodnému kraji má – jak prozradil v jednom z rozhovorů – stále blízko. „Rodný kraj si člověk v sobě zkrátka pořád nějak nosí.“ A tak například do západočeské Plzně situoval svůj román Rubikova kostka. Jeho děj se odehrává v současnosti i v Plzni roku 1953, kdy v tehdejším Československu došlo k měnové reformě, která zcela nečekaně připravila o úspory většinu obyvatel. Autor sám o něm hovoří jako o „románu Plzně a paměti“. Rubikova kostka je zatím poslední knížkou Vratislava Maňáka, vyšla v nakladatelství Host v roce 2016.

Naopak jeho literárním debutem byl právě povídkový soubor Šaty z igelitu(2011). Povídka mu prý coby začínajícímu literátovi vyhovovala především proto, že předpokládá úsporné vyjádření. „Na relativně malém prostoru je třeba vystavět atmosféru, nechat ožít postavy a odvyprávět příběh; navíc je zde naděje, že se čtenář ani nestihne začít nudit. Především ale rád dávám prostor drobným motivům, snažím se ukázat jejich sílu a vzdát jim čest, ať už se jedná o křeslo, dámské rukavice nebo knoflíky.“

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio