Volba starosty v Kunžaku byla emotivní. Tři zastupitelé se vzdali mandátu

2. listopad 2018 06:56

Ustavující jednání nově zvoleného zastupitelstva v Kunžaku na Jindřichohradecku se neobešlo bez emocí. Do vedení obce se totiž nedostala zástupkyně uskupení, které volby vyhrálo.

Jednací sál zaplnili obyvatelé města, kteří přišli podpořit dosavadní místostarostku Drahoslavu Vobrovou za Živnostníky. Ta ve volbách získala nejvíc preferenčních hlasů a její strana obsadila v jedenáctičlenném zastupitelstvu tři mandáty. Přesto se starostkou nestala.

Post obsadil dosavadní starosta Vladimír Šamal z KDU-ČSL a lidé neskrývali své rozhořčení. Po volbě místostarosty Petra Krále zvoleného za ČSSD už někteří emoce na uzdě neudrželi.

Vladimír Šamal ale odmítl o svojí těsné volbě s obyvateli obce diskutovat. „To víte, že každá volba je vždycky padesát na padesát, tak to prostě je,“ řekl.

Například podnikatel Pavel z toho byl hodně rozladěný. „Prostě šílené, škoda slov, přestěhuju si firmu jinam a nebudu tady platit daně,“ reagoval.

Tři zastupitelé za Živnostníky, kteří volby v Kunžaku vyhráli, okamžitě po volbě starosty a místostarosty složili svůj mandát. Přihlížející lidé je za to ocenili potleskem.

„Je mi to samozřejmě líto. Občané si mě vybrali, byli jsme tady se starostou tři roky spolu a každý z nás ukázal, co dovede,“ komentovala Drahoslava Vobrová, dosavadní místostarostka, které dali lidé ve volbách nejvíc preferenčních hlasů.

Zastupitel Jindřichova Hradce za ODS byl během čtyř let na zasedání jen třikrát

Sloup Nejsvětější Trojice a radnice, náměstí Míru, Jindřichův Hradec

Tomáš starostou! S takovým heslem šel do posledních komunálních voleb v Jindřichově Hradci Tomáš Blábolil za ODS. Strana ale získala jenom dva mandáty a kandidát na starostu po debaklu přestal pro město pracovat.

O tom, že do funkce zastupitele nenastoupí, teď uvažují i náhradníci z kandidátky Živnostníků, například Ladislav Melichar. „Jsem z toho smutný, nepočítal jsem, že to takhle dopadne. Věřil jsem, že se mezi těmi lidmi, kteří hlasovali pro současné vedení, najde někdo, kdo bude mít vnitřní odvahu a postaví se tady té partě,“ řekl.

Zastupitelé rozhodli, že bude v novém volebním období post místostarosty neuvolněný. Vladimír Šamal se toho nebojí. „Rozhodně na to sám nebudu. Myslím si, že pan Král je velice schopný a korektní člověk a že spolu vycházet budeme,“ dodal.

Zastupitelstvo Kunžaku je po prvním ustavujícím zasedání bez třech členů. Zatím není jasné, jestli náhradníci za Živnostníky budou chtít post zastávat. Je tak teoreticky možné, že o dění v obci bude rozhodovat sudý počet zastupitelů.

Spustit audio

Související