Vojenští historici nacházejí na Ukrajině hroby jindřichohradeckých vojáků od Zborova

27. červen 2019 14:51

Na začátku července uplyne 102 let od bitvy u Zborova. První významné vystoupení našich legií v první světové válce na východní frontě  si připomněli v Jindřichově Hradci.

K Památníku prvního, druhého a třetího odboje v Městských sadech položili ve čtvrtek dopoledne květiny zástupci legionářů i 44. lehkého motorizovaného praporu. Připomněli si tak i padlé ze 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce, kteří se bojů u Zborova taky účastnili.

Oběti největší hromadné vraždy druhé světové války uctil happening Pamatuj!

Účastníci happeningu Pamatuj! v Jindřichově Hradci zazpívali českou státní hymnu a také písně Hatikva a Šhema Jisrael

Jindřichův Hradec se připojil se k celorepublikovému happeningu Pamatuj! Ten připomíná největší hromadnou vraždu druhé světové války – noc z 8. na 9. března 1944, kdy v plynových komorách koncentračního tábora Osvětim-Březinka našlo smrt téměř 3800 mužů, žen a dětí převážně židovského původu.

Působení příslušníků 75. pěšího pluku na území dnešní Ukrajiny mapují vojenští historici z Jindřichova Hradce. Do oblasti podnikli první expedici v roce 2017. Na místo se pravidelně vracejí. Pátrali i tam i letos na jaře.

Při mapování pohybu vojáků pomáhají vojenským historikům i pamětníci. Během expedice našli vojenští historici na polích v oblasti okolo Zborova i střepiny z dělostřeleckých granátů. Ty se stanou součástí expozice, která právě vzniká ve Starém Martinově. Pro návštěvníky se otevře na konci srpna.

Spustit audio

Související